Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906

Министерство на земеделието

Къща в края на селото


Този проект на "Икономедиа" АД е финансиран от Европейския съюз - Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия. Целта му е да представи успешни земеделски практики, реализирани с подкрепата на европейските фондове и в частност чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).


Изграждането на къща за гости във вилната зона на с. Чифлик, община Троян, от ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" е финансирано по мярка 312 - "Подкрепа и развитие на микропредприятията" на Програмата за развитие на селските райони
 

 
ПРОЕКТЪТ

Изграждането на къща за гости във вилната зона на с. Чифлик, община Троян, от ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" е финансирано по мярка 312  - "Подкрепа и развитие на микропредприятията" на Програмата за развитие на селските райони.

Проектът включва осем стаи или четири апартамента с оборудвана кухня, детска площадка, барбекю, шест велосипеда и ATV. Предвидените от собствениците разходи за строителството са 370 964 лв. Одобрените от фонд "Земеделие" разходи по проекта са 346 372 лв., а субсидията - 242 460 лв. Останалата част от финансирането е осигурена със собствени средства и банков заем.

Проектът е подаден за разглеждане във фонда на 29.06.2008 г. и е одобрен на 13 май 2009 г. Строителството е започнало на 9.10.2009 г. Сключени са седем договора за строително-монтажни работи, оборудване, обзавеждане и т.н. Реализацията му е предвидена за две години - до получаване на акт 16. Отпуснатият аванс е 50% от субсидията - 120 хил. лв. С изграждането на къщата за гости са разкрити три работни места. 

Къщата за гости, която ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" изгражда край Троян, сякаш сама е избрала мястото си. Тя се намира на границата между вилната зона на с. Чифлик и гората, която точно оттук тръгва стръмно нагоре по северните склонове на Стара планина.

Селото е разположено по най-горното поречие на река Бели Осъм - само на 15 км югозападно от Троян. Проектът за изграждането на къщата, който се финансира с над 242 хил. лв. по мярка 312 за подкрепа и развитие на микропредприятията в селските райони, се ръководи от Деян, син на собственика на дружеството бенефициент Иван Иван.

"Обичам тази част на страната. За мен това е най-красивото място в Балкана. Открих с. Чифлик по време на една семейна почивка и реших, че искам да имам имот там", разказва Деян Иванов. Друг мотив, който повлиял на решението му, била възможността на това място да бъде купен парцела с готов проект на къщата, която трябвало да бъде изградена върху него.

"В началото проектът на къщата ми се стори смешен, но после разбрах, че става въпрос за много модерен начин на строителство", обяснява Деян Иванов. По думите му истински късмет бил фактът, че бъдещата сграда била планирана на стратегическо място, подходящо за развитие на туризъм. "Селото е с богата история и чудесни природни дадености. Освен невероятната природа наоколо и възможността за походи по няколко туристически маршрута в района има и множество минерални извори, които привличат туристите тук", обяснява Иванов младши.

Емоции и с ATV

Сградата на бъдещия комплекс за гости на ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" е с разгъната застроена площ 163 кв.м и е на три нива. Къщата има четири апартамента за настаняване със самостоятелни входове. В тях има осем стаи с 16 самостоятелни легла. Двете стаи във всеки апартамент са с общ санитарен възел и антре. Това прави къщата подходяща за наемане както от отделни семейства, така и от цели компании.

"Сградата има и самостоятелна столова, която позволява приготвянето на храна от самите почиващи, ако не искат да ползват непременно услугите на заведенията за хранене наоколо", обяснява Иванов. На зелената поляна пред вилата ще бъдат разположени маси, пейки и шезлонги с чадъри. За своя сметка Деян Иванов има намерение да изгради и малък плувен басейн, за да разшири максимално възможностите за почивка в базата. "Парцелът не е прекалено голям и затова трябва да не бъде презастрояван. Но, разбира се, както във всяка балканска къща, сме предвидили барбекю, което също ще се намира в една от частите на двора. Има и детски кът", обяснява още Деян.

Тъй като е любител на екстремните спортове, Иванов е предвидил възможност в комплекса да бъдат предлагани планински велосипеди и спортни ATV под наем. Съвсем наблизо се намира и местността Беклемето, където има възможност за каране на ски. Там има три писти, оборудвани със ски влекове, а климатът е такъв, че снегът се задържа от ноември до май.

Водата не замръзва, летни жеги няма

Деян Иванов започва да се интересува активно от Програмата за развитие на селските райони през 2008 г. , след като година по-рано баща му е купил парцела и проекта на къщата, която трябва да бъде изградена върху него. "Помогнах на баща си да създаде фирмата, която да реализира проекта ни. Решихме, че най-лесният вариант е да се регистрира като едноличен търговец. Така теренът беше предоставен безвъзмездно на фирмата, а едноличният търговец отговаря и като физическо лице. При това положение не се наложи промяна на собствеността", разказва Деян Иванов.

По думите му в период на икономическа криза използването на финансиране по европроекти е единственият начин за бърз растеж на икономиката. "В условията на конкуренция, ниски цени и безработица за една малка фирма е непосилно да направи подобна инвестиция. Ако това се прави с кредити, по които трябва да се плащат лихви, подобна инвестиция е неоправдана", смята Иванов.

Деян изготвя сам техническата част по проекта. Документите, свързани с икономическата му обосновка обаче, са поверени изцяло на консултантите от "Хедж консулт". Вероятно по тази причина в строително-монтажната част на проекта не е направен нито един лев корекция. Единствените промени са в рамките на 2000 лв. в частта, свързана с покупката на техника.

Общият размер на инвестицията в къщата за гости в с. Чифлик е 372 хил. лв. без ДДС. Офертата и договорът за строителните работи са на стойност малко над 255 хил. лв. без данъците, митата и вносните такси. Къщата е построена по холандска технология, като са използвани само естествени материали и надеждна изолация. "През зимата температурата в тази част на планината пада до минус 20 градуса", разказва Деян Иванов. "Въпреки това, благодарене на направената изолация, водата вътре никога няма да замръзва. Правил съм експеримент от любопитство. През летните вечери температурите падат с 10-15 градуса и в сградата никога няма жеги", обяснява още той.

Къщата е е от т.нар. пасивен тип постройки, в които разходите за отопление са чувствително по-малки, отколкото в класическите сгради. Всички бойлери ще се захранват от слънчеви колектори, разположени на покрива, и по този начин консумацията на електроенергия ще бъде сведена до минимум. "В момента тече и процедура за узаконяване на собствения ни водоизточник, но там нещата се оказаха по-сложни,  отколкото очаквах. Причината е, че районът е богат на термални води, което усложнява процедурите", обяснява Деян Иванов.

Минералната вода в Чифлик извира от над 1000 метра дълбочина и има температура около 50 градуса. Това е направило възможно в селото да бъде изграден минерален басейн с олимпийски размери. Множество по-малки минерални басейни има и в почти всяка от многото почивни бази в растящия курортен комплекс.

"Единственият проблем до момента са отношенията ни с община Троян, казва Деян Иванов.  От администрацията там зависят всички строителни работи, но вече разбрах, че в този район на България нещата стават много по-мудно, отколкото другаде. Срещам огромни трудности, тъй като непрекъснато трябва да отговарям на жалби за това, че строителството е незаконно. Непрекъснато ми се налага да представям документи, които вече съм депозирал неколкократно в общината. След като изпълня изискванията за пореден път обаче, получавам ново писмо за друг вид документи по нова жалба. И така до безкрай", обяснява той.

Проблем в отношенията на Иванов с администрацията в община Троян е и строителството на предвидения басейн. По думите му за него са платени всички такси, в деловодната програма на администрацията е отбелязано, че вече има издадено разрешение за строителство, но в същото време вече трета година Иванов не може да го получи, без за това да има официално становище.

Семеен бизнес

Сега в с.Чифлик има шест семейни хотела и петнадесет къщи за гости. Бавно, но сигурно туризмът се превръща в основен поминък за населението, което наброява едва 341 души. Интересът към курортното селище расте непрекъснато както от страна на български, така и от чуждестранни туристи, а това създава възможност и среда за развитие на туристическите и хотелиерските услуги в региона.

"Въпреки това твърде малка част от хората в селото се занимават с туризъм. Единственото обяснение, което аз имам за това, е липсата на предприемчивост. Хората не се интересуват достатъчно от възможностите, които еврофинансирането им дава, не искат да се занимават със собствен бизнес. В същото време поле за работа има, колкото искаш", твърди Иванов. Според него цените на големите хотели наоколо са твърде високи за туристи със средни доходи. Вероятно затова районът е пренаселен в края на седмицата и почти безлюден през останалото време.

Основното конкурентно предимство на къщата, която ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" изгражда, е, че тя е позиционирана в ниша, която доразвива класическите хотелиерски услуги. "Целта ни беше да създадем условия за индивидуална почивка и домашен уют, но в същото време да предложим и комплексен туристически продукт с възможности за организирани еднодневни екскурзии", обяснява стратегията си Деян Иванов. Сериозен аргумент в своя полза той вижда и във формирането на конкурентни цени. Това по думите му може да стане възможно заради специфичния ценови клас, в който ще са позиционирани услугите, предоставяни в къщата за гости. В схемата на планирания бизнес няма оперативни разходи, съпътстващи стандартната хотелиерската дейност. Това според Иванов предопределя по-ниска себестойност на услугата и позволява залагането на по-ниски цени за нощувка и ползване на туристическия комплекс.

В схемата, предначертана от инвеститорите, обаче има и минуси, които трябва да бъдат неутрализирани. "Инфраструктурата в селото е зле развита, няма водопровод, няма канализация, пътищата са в ужасно състояние", разказва Иванов. И добавя: "Аз обаче вярвам, че развитието на проекта ми ще смени облика на вилната зона, тъй като ще се наложи и облагородяване на околните терени."

Маркетинговите похвати

След откриването на къщата за гости Иванов смята да работи активно за разширяването на позициите й най-вече чрез активна реклама. "Интернет е модерен и евтин комуникационен канал. Затова имам намерение да продавам и привличам интереса към къщата чрез собствен сайт, като в същото време ще търся съдействието и на туроператорски компании, които се занимават с този вид пътувания", обяснява Деян Иванов. Като начин за реклама той вижда и публикуването на обяви, придружени от снимков материал в специализираните туристически сайтове.

Маркетинговата стратегия, към която смята да се придържа Иванов, е свързана с първоначалното привличане на клиенти с по-ниски цени от тези на конкурентите. Задържането им е по-сложната задача, която той възнамерява да реши с високо качество на обслужването и предлагане на допълнителни услуги. След като завоюва пазарен дял, Деян Иванов възнамерява да регулира цените спрямо себестойността на услугата и реалния марж на печалба. Така той планира направената инвестиция да се върне в рамките на пет години.

"Бъдещето е в селския туризъм, тъй като той дава възможност за почивка на обикновените граждани. Именно затова мисля, че след като започне да функционира, къщата ще е един добър семеен бизнес", убеден е Деян Иванов.

 

  
БЛИЦ

Деян Иванов: Еврофондовете са шанс за икономически растеж в криза

Какво загубихте и какво спечелихте от участието си в Програмата за развитие на селските райони?
- Загубих единствено време! Всичко останало е печалба. Смятам, че селският туризъм е ниша в бранша, която тепърва предстои да се развива. В нея има място за много идеи и предприемчивост, така че това е добър семеен бизнес.

Бихте ли кандидатствали отново за европейски субсидии?
- Да, категорично. И дори бих се огледал за други програми. Участието в тях е предизвикателство, тъй като в период на криза това е единственият начин за икономически растеж в страни като България.

Какви грешки бихте избегнали и какво не искате да се повтаря при следващо кандидатстване?
- Смятам, че нямам грешки. Техническата част на проекта си разработих сам, а икономическата поверих на професионални консултанти, които свършиха работата си по най-добрия начин.

Какви са препоръките ви към Програмата за развитие на селските райони и към администрацията, която я управлява ?
- Винаги срещам разбиране от страна на администрацията на Програмата за развитие на селските райони. Единствената ми препоръка е да бъдат съкратени сроковете за разглеждане на проектите. Това ще улесни бизнеса и ще направи усвояването на еврофондовете много по-лесно и пълноценно. 
 

  
ДРУГИТЕ ЗА ПРОЕКТА


Живко Димитров, управител на мебелна къща "Никора" - "Димитров експрес Карго" ЕООД, Варна :


"Бизнес отношенията ни с "ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" по време на изпълнението на проекта за строителство на къща за гости в с. Чифлик бяха изключително коректни. Плащанията от тяхна страна бяха извършвани навреме. Направихме оферта още преди кандидатстването и изготвихме архитектурен проект за мебелите заедно с този на къщата. След като подписахме предварителен договор, веднага ми беше преведен аванс, а мебелите бяха доставени.

Като цветове и модели мебелите бяха твърде специфични, но мисля, че се справихме добре и клиентите ни са доволни, тъй като предложенията, които направихме, бяха съобразени със стила на къщата и изискването тя да предлага домашен уют. Особено предизвикателство за нас беше съчетаването на модерните технологии и ретродизайнът на мебелите".

Ангел Панов, управител на "Балкански" ЕООД - Белослав, изпълнител на строителните работи:

"Строителството на къщата беше интересно за нас, тъй като проектът беше много оригинален и неспецифичен. Става дума за т.нар. тип пасивни къщи, които пестят енергия. Освен това къщата е проектирана за изграждане от материали, щадящи околната среда, което е новост. По тази причина подобен експеримент е интересен за всеки професионалист в сферата на строителството.

По време на изпълнението на проекта отношенията ни с възложителите бяха коректни и партньорски, което направи работата лесна и резултатна. Убеден съм, че проектът им ще има добро бъдеще."

Стефан Стоименов, управител на ЕТ "Стеримекс – Стефан Стоименов" - Варна:

"Проектът на "ЕТ "Иван Иванов – Чифлик" е интересен с внедряването на нови технологии в среда, която трябва да предполага отърсване от стреса на градското ежедневие. Затова участието в проекта за нас беше предизвикателство. Сигурността е едно от задължителните условия за пълноценната почивка. В този смисъл смятам, че успяхме да изпълним заданието на инвеститорите на 100%. Не се съмнявам в успеха на собствениците на къщата за гости в с. Чифлик, тъй като работят професионално, знаят какво искат и умеят да го постигат. Те са лоялни и точни клиенти, които всеки би искал да има."

Иван Щилиянов, управител на "Хедж консулт", Деница Мирчева, съдружник в "Хедж консулт" - София:

"ЕТ "Иван Иванов - Чифлик" е един от нашите клиенти, получили одобрение с проект по мярка 312 от Програмата за развитие на селските райони. Фирмата е стартиращо микропредприятие, чийто първи проект е в сферата на селския туризъм – къща за гости с осем стаи за настаняване и допълнителни атракции за спорт. Основна предпоставка за успех на инвестиционния проект освен личната мотивация и управленски качества на екипа на компанията е и удачно избраният район. Община Троян, и в частност с. Чифлик, е туристически район, известен с минерални извори, красива природа и много възможности за отдих. С инвестиционното си намерение за вилна сграда за гости ЕТ "Иван Иванов - Чифлик" ще отговори на увеличаващото се търсене на туристически услуги в региона.

Безвъзмездното финансиране на проекта от страна на фонд "Земеделие" е 70%, което е изключително благоприятно за стартиращо микропредприятие и позволява възвръщане на инвестицията в рамките на пет години. Екипът на фирмата е силно мотивиран за реализация на проекта и бързо и успешно премина процеса на документална подготовка, тръжни процедури и строителство. Предпоставка за това са личните качества и управленски способности на управителя на фирмата, както и ясната цел и визия за дългосрочната й политика".

 

От 1 януари 2023 г. до днес по ПРСР 2014-2020 (без мерките, администрирани от директни плащания) са изплатени:

11 672 785 лв

January
Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
6 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване по BG06RDNP001-6.013 - Процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от ПРСР 2014 - 2020 г.
31 януари 2023 г.
Kраен срок за кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от ПРСР 2014 - 2020 г.