Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Фермерите ще получават по-лесно европарите

small
   Рокадите във властта започнаха още преди 45 дни, когато мястото на тогавашния шеф на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов зае началникът на кабинета на вицепремиера Симеон Дянков Румен Порожанов. Първото си интервю на новия пост той дава за в. "Стандарт".
 
    - Г-н Порожанов, след 45 дни на шефския пост може ли да посочите най-проблемните звена във фонд "Земеделие?
   - За съжаление няма непроблемни звена. Фондът е бил доста тромава структура, при това незаинтересована да работи. Сериозни проблеми има с програма САПАРД. Бях останал с впечатление, че тя е вече затворена и ще трябва само да й правим мониторинг, но напротив - проблемите са огромни. Другият важен сектор са плащанията на площ. Като процеси и процедури нещата трябва да се усъвършенстват.  Разбира се, акцент е и Програмата за развитие на селските райони.

    - Успяхте ли да изчистите проблемите с плащанията на единица площ?
     - Само 378 от близо 92 000 души все още не са получили плащанията си по Системата за единно плащане на площ. По отношение на националните доплащания са останали 15 500 бенефициенти, които все още не са получили помощите си. Всички санкционирани или неполучили парите си могат да подадат жалба до края на тази седмица в Министерството на земеделието. Стопаните могат да проверят защо са санкционирани и какъв е статутът на плащането им в областните земделски служби или на интернет страницата www.dfz.bg . В специалната секция на сайта ни те могат да получат пълна информация за одобрените и неодобрените за подпомагане площи, сумите, които са отпуснати като европейска или национална субсидия, има ли санкции, за кои парцели и каква е причината. Достатъчно е стопанинът да въведе уникалния идентификационен номер и последните четири цифри от ЕГН или булстат. Именно тази справка би помогнала при евентуално подаване на жалба към Министерството на земеделието. При бенефициентите, за които се установи, че наистина са били ощетени от страна на министерството или фонда (според мен процентът няма да е много голям), се надявам, че парите ще бъдат преведени до края на юни.

   - Тази година броят на недоволните от разпределянето на парите на площ е много голям. Как си го обяснявате?
   - Усъвършенстването на самия модел и базата данни, по които се очертават парцелите, подлежащи на подпомагане, създава предпоставки земеделските производители да смятат, че по някакъв начин са били ощетени. Но това е точно обратното - въвежда се все по-голяма точност в системата за разплащане. Що се отнася до националните доплащания, там изискването е стопаните да нямат задължения към бюджета. Доста е трудно обобщаването на информацията и затова сме качили в сайта си идентификационните номера на бенефициентите, които не са получили плащанията си заради задължения към бюджета. Моят апел е по най-бързия начин тези, които наистина са се издължили към държавния бюджет, да ни изпратят актуални удостоверения за липса на задължения от Националната агенция по приходите. 

    - Как върви договарянето по Програмата за развитие на селските райони?
    - За съжаление забавянето беше не само с месеци, но и с години. От началото на месеца преструктурирах работата като бизнес модел, създавайки 15 групи, които са ситуирани по мерки и са с много по-ясна идентификация на проблемите във всяка една мярка. До края на седмицата ще подпиша над 100 нови договора за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони, като 55 от тях вече са факт. Но по-важното, което правим в момента, е, че премахваме причините, които са забавяли процеса. Работим за облекчаване на наредбите, като не нарушаваме изискванията за контрола, и се опитваме да въведем по-бързо тълкуване на различните процедури. Опитваме се да решим и проблема с така наречените изкуствени условия, който месеци наред е спъвал договарянето.

   - Фермерите гледат на вас като на второ социално министерство, смятате ли да промените това?
   - Бих искал фермерите да гледат на нас като на партньор. Разбира се, те биват подпомагани от програмите на фонда. Над 150 000 са бенефициентите в рамките на всички сфери, в които работим, и се надявам ние да бъдем все по-надежден и предсказуем партньор за тях.

     - Има ли все още натиск за приоритетно разглеждане на един или друг проект от Програмата за развитие на селските райони?
    - Има загриженост. Нормално е, когато има изключително забавяне в разглеждането, да има и въпроси какво се случва. Проблемът е идвал и от липсата на информация. А вече работи система в сайта на Програмата за развитие на селските райони, където може да се види на кой от 17-те етапа се намира даденият проект. Един проект или отговаря на изискванията за финансиране, или не отговаря.

    - Да, но един проект може да се разгледа преди друг.
    - Сигурно е можело, но се надявам, че при мен подобно нещо няма да се случва, най-малкото защото проектите се движат в пакет. Това, разбира се, не значи, че ще чакаме всички от пакета да бъдат готови, за да ги контрактуваме. Тези, които са готови, трябва да се изпълняват. Тук отиваме в следващия проблем, който ще се появи - усвояването на ресурса, като амбицията ни е той да бъде максимално оползотворен.

     - Каква част от парите по програмата за селата няма да бъдат усвоени?
      - Имаше залпово набиране на проекти, което обаче запуши процеса на договаряне. Проблемът е да загубим колкото може по-малко от средствата за тази година. Сега е договорено около 35 на сто от програмата и около 20% е усвоено като ресурс.

     - Колко са залежалите проекти?
    - В момента има 1787 проекта. Сключените договори са над 8000 за субсидия от 1,784 млрд. лева. В момента в оборот има изпълнение на договори за около 700-800 млн. лв. Но тук искам да спомена един голям проблем - това е изискването разплащателната агенция да прави предварително и последващо съгласуване на процедурите по Закона за обществените поръчки. Това е трудоемък и времезабавящ процес. Появяват се и десетки казуси, които са плод на консултантския труд и творчество, вложени в подготовката на проектите и ЗОП-овите процедури. Това понякога притеснява хората, които разглеждат проектите, и забавя същинското изпълнение. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев е наясно с нашите проблеми и се работи активно и с органите на останалите оперативни програми за създаване на предпоставки за централизиране на предварителния контрол, за да се ускори усвояването на средствата.

     - Има ли ефект от всичките милиони, които се изливат в селата?
   - Нужни са все повече и повече анализи за начина, по който се инвестират средствата от плащанията на площ, държавни помощи и сумите от Програмата за развитие на селските райони и ефекта от тях. Така ще може и ресурсът на държавата, който не е безкраен, да бъде разпределен най-справедливо именно към тези общности, които имат своята нужда. Анализът ще позволи да се създаде жизнеспособност, а не просто да се наливат пари, без да е анализиран ефектът от тях. Това беше тема, която обсъждахме и при вицепремиера Симеон Дянков съвместно с министъра на земеделието Мирослав Найденов. Много ми се иска да опитаме да помогнем на животновъдството. Това е отрасълът, който като че ли беше най-силно засегнат от икономическата криза. Фуражите станаха много скъпи, а те се оказаха и най-неподготвени да отговорят на изискванията за плащания на площ за пасищата, за да си получат максимума от средствата. Поставил съм този проблем пред моите заместници, анонсирал съм го и на по-горно ниво. Защото животновъдството трябва да бъде запазено и развито, и да се акцентира върху него. Най-вече върху качеството на продукцията, която се произвежда в България.

    - Споменахте вицепремиера Дянков. Като доскорошен началник на кабинета му какво бихте го посъветвали - да приеме или не премиерския пост, ако той му бъде предложен?
    - Сигурен съм, че министър Дянков няма да се съветва с мен по този въпрос. Подобни решения не се вземат на основата на лични чувства. Това са отговорни решения, които се вземат в рамките на една визия и програма, в рамките на отговорностите, които се носят. Така че подобен съвет не може да бъде даден.

Юлияна Узаничева
June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2