Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Интервю с Румен Порожанов, изпълнителен директор на ДФ „3емеделие”

Тема: ДАНС проверява ДФ „3емеделие”

БТВ, Тази сутрин, 07.04.2016

 

Водещ: Продължаваме по една от скандалните теми във вчерашния ден - ДАНС влезе в ДФ „Земеделие”, а съмненията са по договори по Програмата за развитие на селските райони. Дали има съмнителни договори там, ще ни каже изпълнителният директор на агенцията Румен Порожанов. Това ли е основната причина, какво правеше ДАНС вчера при вас?

Румен Порожанов: ДАНС влезе на проверка по определени договори, за които изискваха документация. Документацията беше предоставена, тя ще бъде разгледана и това, което се прецени, официално ще бъде предоставено за работа в самата агенция.

 

Водещ: Свързано ли е това с уволнен от вас служител в началото на седмицата? Става въпрос за Янаки Червеняков.

Румен Порожанов: Не бих искал да коментирам точно характера на проверката, тъй като нямам това право. С проверяващите сме уточнили, че коментар могат да направят те. Реално договорите са по Програмата за развитие на селските райони, както вие споменахте, те са свързани с изпълнение на различни проекти и тези проекти ще бъдат разгледани в рамките на тяхната проверка.

 

Водещ: Става въпрос за европейски пари и за това как се разходват.

Румен Порожанов: Програмата за развитие на селските райони е с европейски пари, да.

 

Водещ: Дали има превишаване на средствата по тези проекти. Разследване на сайта „Биволъ”, ще цитирам в случая „Медиапул”, свързва Янаки Червеняков, за когото споменах и който е бил освободен от вас в началото на седмицата, с аферата „Земен.” Става въпрос за изграждането на стадион в Земен по въпросната Програмата за развитие на селските райони на завишена цена. Според „Биволъ” представената количествено-стойностна сметка на инвеститора на стадиона е до 1 млн. лв., а държавната агенция отпуска за изграждането на спортното съоръжение 3.4 млн. лв. без ДДС. Изводът е, че има завишаване на стойността 3 пъти. Става ли въпрос за допълнително, изкуствено завишаване на въпросния проект, г-н Порожанов?

Румен Порожанов: Не. Разплащателната агенция работи по конкретни и ясни правила, по които е акредитирана. В момента, в който влязат общинските проекти по програмата, те се оценяват на два етапа. Първият етап е от независими оценители – те дават оценка на представената количествено-стойностна сметка на даден проект и на база на тази оценка ние сключваме договор.

 

Водещ: Добре, но тази оценка не е ли 1 млн. лв., специално за проекта „Земен”?

Румен Порожанов: Това е твърдение на въпросния сайт. Самият проект, който е разгледан, е в стойността, в която е минал през оценителната комисия, одобрен е и след това е изпълняван. Така че в конкретния случай са спазени абсолютно всички процедури. Самото КСС не съм го гледал в неговата стойност, но съм убеден, че въобще не е така.

 

Водещ: Количествено-стойностната сметка, за която говорим.

Румен Порожанов: Да.

 

Водещ: Че няма изкуствено допълнително завишаване?

Румен Порожанов: Проектът се внася в неговата стойност и се оценява от оценителите.

 

Водещ: А от вас ли се разписва?

Румен Порожанов: Всички договори се разписват по определена процедура. Гледат се от двама експерти след оценката за допустимост на разходите, след оценка на разходите. След това минават през още два подписа и накрая се подписва от изпълнителния директор.

 

Водещ: В случая от вас. Липсвали ли са по въпросния проект за изграждането на стадиона в Земен два подписа и вие сте се подписал без необходимите подписи под този проект?

Румен Порожанов: И това не е точно така. За проекта първо се издава заповед, след като се одобри. Самата заповед е подписана от абсолютно всички, включително от зам.-директора, който се цитира в статията на „Биволъ” и ние вчера сме им отговорили на това нещо. Самият договор се предлага с докладна записка, подписана от изпълнителния директор, в който се удостоверява пред мене, че той отговаря на абсолютно всички изисквания, минали са абсолютно всички акредитационни процедури и е готов за подпис. Самият договор е придружен с тази записка. Технически пропуск е, че на договора го няма подписът. Но това е пропуск, това не е някакъв проблем.

 

Водещ: Смятате, че е пропуск. Не е проблем, който може, например, да ви направи и вас по някакъв начин не обвиняем, но отговорен за въпросната проверка...

Румен Порожанов: Аз ви обясних цялата процедура.

 

Водещ: Да, но се подписвате под нещо, защото все пак вие сте изпълнителен директор, а пък липсват подписи. Не питахте ли защо липсват, защо ги няма?

Румен Порожанов: Връщате ме преди няколко години, когато се подписват договорите. Важна е докладната, важни са подписите на двамата експерти, които гледат самата записка - първият експерт, който гледа, и вторият, който контролира. По акредитационните процедури началникът на отдел осъществява контрол. Оттук нататък подписите нагоре са формални, ние не правим проверка на самия проект и на самото заявление.

 

Водещ: Участва ли във въпросният проект отново г-н Червеняков?

Румен Порожанов: Той го е подписал като началник на отдел.

 

Водещ: А извършил ли е всичките необходими дейности, за да контролира неговите подчинени, според вас?

Румен Порожанов: Задавате ми въпрос, на който не мога да отговоря. След като си е сложил подписа, значи би следвало да е направено.

 

Водещ: Г-н Червеняков защо беше освободен?

Румен Порожанов: Беше направена проверка по сигнал, свързан с конфликт на интереси по проект, който е на неговата тъща. По този проект има сигнал в Комисията за конфликт на интереси. Той е проверен, има произнасяне на комисията, че няма конфликт на интереси по конкретния проект. Въпреки това, на база на това, че не са подадени други декларации, изискуеми по Закона за държавния служител, ние го освободихме.

 

Водещ: Какви декларации е пропуснал да подаде?

Румен Порожанов: Имуществени декларации.

 

Водещ: Имуществени. А това, което видяхме от въпросното разследване на „Биволъ”, е, че той кара изключително луксозни автомобили, живее в също луксозен имот. Може ли и откъде вади средствата например, стига ли му заплатата от държавния фонд?

Румен Порожанов: Задавате ми битов въпрос - аз не мога да коментирам за служителите кой на какво основание се вози и каква кола кара.

 

Водещ: Споменахте проекти, свързани с тъща му. Те всъщност са два проекта. За какви проекти става въпрос и за колко пари? Г-н Червеняков има проекти, неговата тъща изпълнява проекти, единият от тях е по Програмата за развитие на селските райони.

Румен Порожанов: Единият от тях е по Програмата за развитие на селските райони. Той е за къща за гости, ако не се лъжа. А другият проект е по рибарската програма, но той не е реализиран. Рибарската програма се договаря в агенцията по рибарство, но той не е стигнал до плащане в Разплащателната агенция на ДФ „Земеделие”.

 

Водещ: Вие знаехте ли за това нещо преди да излезе и самото разследване?

Румен Порожанов: Аз ви казах, че по самото разследване...

 

Водещ: Ваши си проверки правите ли, вътрешни, които да установят например конфликт на интереси?

Румен Порожанов: Има произнасяне на комисията, разберете ме, която казва, че няма конфликт на интереси.

 

Водещ: В конкретния случай с тъщата на г-н Червеняков?

Румен Порожанов: Да.

 

Водещ: Това, което обаче се случва наистина е по договорите, и като проверка. Има ли, и вие самият казвате, че има атака, спрели сте много от въпросните процедури, които вървят и според вас това е причината да ви проверяват. Защо?

Румен Порожанов: Не, проверката е конкретна и е хубаво, когато има конкретни сигнали, те да бъдат проверени. ДФ „Земеделие” е много проверявана агенция, непрекъснато, по различни сигнали, от всякакви институции, включително от сертифициращи, одитиращи органи, които извършват проверки. А по отношение на... Въпросът ви какъв беше?

 

Водещ: Беше свързан с това, че г-н Червеняков, като цяло, е ръководил този конкретен сектор. Той ли конкретно се проверява?

Румен Порожанов: В конкретния случай се проверяват самите договори...

 

Водещ: Свързани с г-н Червеняков или по принцип всички договори, които се...

Румен Порожанов: Не, конкретни договори, но ви казах, че не мога да вляза в подробности. Това могат да го направят проверяващите.

 

Водещ: Беше определен г-н Червеняков във въпросното разследване като ваша дясна ръка.

Румен Порожанов: В какъв смисъл?

 

Водещ: Като човек, който ви е най-близък, на когото разчитате.

Румен Порожанов: Несериозно твърдение, което не искам да коментирам.

 

Водещ: Има ли други служители, които си позволяват и може да се стигне до там след проверката, които да се окаже, че тъст им или някой друг има проекти по Програмата за развитие на селските райони?

Румен Порожанов: Надявам се да няма.

 

Водещ: Но това няма как да се разбере, тъй като проверката за конфликт на интереси е доказала, че няма такъв.

Румен Порожанов: Ние не поддържаме база данни с имената на роднините, за да можем да наблюдаваме. Всеки подписва декларация, с която удостоверява подобни факти.

 

Водещ: Г-н Червеняков ваше назначение ли е и откога работите с него?

Румен Порожанов: Г-н Червеняков, доколкото си спомням, работи от много време във фонда. В момента, в който се върнах сега, той беше главен експерт. Преди мен е бил известно време директор на дирекцията. След като аз се върнах той беше главен експерт и последно работеше по частните мерки, но не на директорска длъжност.

 

Водещ: Добре. По въпросната тема, с която започнахме, договорите, които са подписани специално по аферата „3емен”, за която споменахме, смятате, че не е ваш пропуск това, че вътре не са присъствали конкретни подписи на други служители, които е трябвало да бъдат?

Румен Порожанов: Не е пропуск на процедурата. След като приключат всички оценки - за допустимост на разходи, оценка на проекта, който се гледа от експертите, се финализира със заповед. Тази заповед описва подробно какво се одобрява и какво не се одобрява по проект. В рамките на тази заповед абсолютно всички подписи са сложени. При подписване на договора в последствие той се придружава, както ви казах, от докладна записка от зам.-директор, в която се удостоверяват абсолютно всички изискуеми процедури и т.н. Така че липсата на подписа на самия договор е формален пропуск, но не и да опорочава по какъвто и да е начин процедурата или контролите.

 

Водещ: Тъй като и част от заглавията днес са, че започва поредната операция „Чисти ръце” и се говори за спиране на конкретни поръчки, вие говорите за спиране на поръчки – колко подобни проекта спряхте и за колко пари?

Румен Порожанов: Ние не сме разплатили доста проекти. Говоря вече за приключилата програма. Програмата приключи в края на миналата година, не разплатихме доста проекти, свързани с туристическите дейности, по рибарската програма, няколко големи проекти на общини, които не бяха направени по правилата – те не бяха разплатени. По новата програма приемите тепърва предстоят.

 

Водещ: Само да кажем, че когато един проект не бъде одобрен, по него не следва разплащане, това, което се е изразходвало като строителство например трябва да бъде поето от този, който...

Румен Порожанов: По рибарската програма бяха входирани три яхти за плащане, едната от които катамаран - гледал съм го на снимки, много красив, за близо 900 000 лева. Няма как да разплатим подобно нещо. Намерихме причини да не го разплатим. Същият беше заминал в Гърция. То е ясно, че няма да изпълнява някакви функции тук. Подобни други два проекта на по-малка стойност също не бяха разплатени. В рамките на туристическата програма различни кемпери – няма как да разплатим кемпери по програмата. Разбира се, всякакви такива неразплатени проекти си остават за сметка на този, който си е финансирал покупката.

 

Водещ: Смятате ли, че има ваши пропуски и бихте ли си подал оставката, ако бъдат установени такива в хода на проверката?

Румен Порожанов: 22 000 са бенефициентите ни по Програмата за развитие на селските региони, говоря за миналия програмен период. Над 150 000 са бенефициентите по гаранционния фонд по директните плащания. Затова фондът работи по процедури и всеки си носи отговорност за това какво прави. Ще ви отговоря и на въпроса. Разбира се, моята оставка не е най-важното в момента. Аз бих я подал в момента, в който ми бъде поискана, по съответния ред от тези, които са ме назначили.

 

Водещ: Благодарим ви.

June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2