Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Искаме 15 млн. евро за бедствието

 

С РУМЕН ПОРОЖАНОВ, изпълнителен директор на фонд “Земеделие” разговаря ДРАГОМИР НИКОЛОВ
 
- Г-н Порожанов, да започнем от водното бедствие, което преживяха тези дни хората от с. Бисер, в Севлиево, по Дунав, по Черноморието. Има ли налични европари по програмата за развитие на селските райони, с които засегнатите общини да възстановят част от щетите си?
 
- Мярката, която пряко е свързана с бедствия по програмата, е 126-а, но към момента не е активна. Нейният бюджет е между 10 и 15 млн. евро. За да могат по най-бърз начин, тези средства да стигнат до кметствата, Министерството на земеделието иска бързо разрешение за старта на това подпомагане от Европейската комисия. Пред нея може да се защити искането да се субсидират, както пътища и канализация в тези райони, така и читалища и църкви. Да се разпише, че субсидиите ще се усвояват, както от общините, така и от хората. Защото, когато в края на миналата седмица бях заедно с премиера в засегнатите райони, видях как в Любимец хората изгубиха реколтата от оранжериите си и трябва и те да могат директно да си възстановяват загубите.
 
- Компенсации за фермерите, изгубили животни, изплащате ли?
 
-Стартирахме т.нар. схема “де минимис”, която позволява до 7500 евро на стопанин. Вече изплатихме общо 29 000 лв. на 24-ма фермери от с. Бисер за животните им, които бяха изпратени за унищожаване в екарисаж. Помощите варираха от под 1000 лв. до 10 000 лв. на човек в зависимост от броя животни, които е притежавал всеки стопанин. За фермерите, чийто животни са отнесени от водите, също ще има компенсации, но само след справка с Агенцията по храните, от която да се види, че те реално са били притежавани. Същото подпомагане ще има за Свиленград и другите райони. Общите компенсации за всички засегнати общини очакваме да не надхвърлят 100 хил. лв.
 
- Да ви върна към една ваша лична трагедия отпреди Нова година. Бяхте нападнат и бит пред дома ви. Вече знаете ли кой направи това и защо?
 
-Честно казано - не знам още. Определено не бих искал да коментирам този въпрос, така или иначе върви разследване, което разглежда много хипотези. Като разсъждавам по този въпрос, дори вече не изключвам това да ми се случи за нещо, за което на някой му е казано, че аз съм лошият. Било в контекста на някакви спрени плащания, на някакви проверки. При нас имаме 150 000 земеделци и предприемачи, които получават субсидии през фонд “Земеделие”, и други 12 000, чийто инвестиции са подпомогнати от програмата за селските райони. Твърдя, че стриктно спазваме правилата и 9-те мисии на ЕС, които минаха във фонд “Земеделие” от есента до Нова година, потвърждават това. Но вероятно доста хора са се почувствали засегнати.
 
- Премиерът Борисов каза: Порожанов пресече далаверите, затова го набиха. Чий далавери спряхте?
 
-Това, че програмата започна да работи доста стройно и в предвидените срокове, даде възможност да няма привилегировани групи и консултанти по нея.
 
- Имало ли е, кои са?
 
- Предполагам, че е имало, но само това мога да ви кажа. Освен това фондът вече доста по-сериозно стои в съдебна зала.Спечелихме едно голямо дело в края на декември м.г. за програма САПАРД - за сума над 5 млн. лв., с опция да достигне до 15 млн. лв. Интересното е, че делото бе за проект, който дори не е бил одобрен по САПАРД, но фондът е съден за потенциални пропуснати ползи, които търпи фирмата, защото не е получила европейско подпомагане.
 
- Доскоро бяхте в надзора на софийската фабрика на “Булгартабак”. Да не би оттам да си спечелихте врагове?
 
- Не, това го изключвам като версия.
 
- Холдингът бе продаден за 101,1 млн. евро, а работниците твърдяха, че в складовете му има суровина за много повече пари. Добра сделка ли направи правителството?
 
- По принцип се продава бизнес, никой вече не продава активи. Всичко си върви по процедурите на Агенцията за приватизация. Така че, ако е имало някой, който да дава по-висока цена, да е отишъл и да я е дал. “Булгартабак” вече има само две цигарени фабрики и те работят основно за износ. Вътрешният пазар на холдинга е около 30%, в което няма нищо драматично. За нашия пазар е важно да го има и той да бъде с висока събираемост на акциз. Така че холдингът се продаде с две цигарени фабрики и едно предприятие за обработка на тютюн в Плевен. Всичко останало са помещения, които не дават никаква принадена стойност, а носят разходи.
 
- А вие знаете ли кой реално купи “Булгартабак”?
 
- Не зная. Честно казано - даже не съм се интересувал.
 
- “Руска връзка” бе друга хипотеза за побоя над вас. Бяхте представител на държавата в проектната компания за “Бургас - Александруполис”. Мислили ли сте в тази посока?
 
- Не, не съм мислил. За мен проектът беше интересен. Моята основна цел бе в рамките на преговорите, които водехме най-вече с руската страна, която, както знаете, в проектната компания е с 51% дял, да ги накарам да направят финансовия модел така, че да се видят икономическите ползи за България.
Този модел те така и не ни го изпратиха във финална версия, одобрена от финансовия консултант по проекта. Освен това стояха и екологичните проблеми, по екооценката, т. нар. ОВОС. За решението на българското правителство надделя незащитената екооценка. В края на краищата страната ни единствено щеше да предоставя територията си със съответните рискове при разтоварване на танкерите, докато другите две страни - Русия и Гърция, ще имат и съответните търговски ползи.
 
-Има информации, че българските експерти, работили по проекта, са получили бонуси от Министерството на финансите. Вие взехте ли?
 
- Не, никога не съм получавал допълнително стимулиране за работата си по нефтопровода. Но за мен е нормално, когато има добре свършена работа, да има бонуси.
 
- Заявихте вече пред “Труд”, че сте раздали над 1 млн. лв. бонуси на работещите във фонд “Земеделие”. На какъв принцип подбирате кого да стимулирате?
 
-Предложенията за стимули идват от долу на горе, от шефовете на отдели към ръководството. Смея да кажа, че споменатите от вас около 1 млн. лв. са абсолютно рестриктивна сума, защото за миналата година фондът реализира близо 2 млн.лв. икономии от заплати.
Във фонд “Земеделие” работят над 1700 души. Бонуси са давани на принципа извънредна работа в събота и неделя, особено около кампаниите по кандидатстване на фермерите за европари, за помощите от националния бюджет, за спазване на сроковете по извънредните мерки за компенсации заради бактерията ешерихия коли. Още изпратихме уведомителни писма до 150 000 земеделци за евросубсидиите на площ за 2 г., за животни и тютюн и много други кампании при които средният мениджмънт и служителите се справиха перфектно.
Никога не е имало служител, който на тримесечна база да получи повече от една основна заплата. И само за съпоставка при нас допълнителните възнаграждения са от реализирани икономии в рамките на 5% от фонд “Работна заплата”, а както знаете, за много администрации по нормативни документи процентът е до 25.
 
- Ръководите най-голямата европрограма с бюджет 3,2 млрд. евро. Колко от тези пари изплатихте на фермерите?
 
- Към края на 2011 г. са договорени 51,7% от тази сума, заедно със създадения гаранционен фонд. Изплатени са 1,019 млрд. евро, т.е. 38,6% заедно с гаранционния фонд.
 
- Защо отчитате гаранционния фонд. Все пак той бе създаден, за да не загуби страната ни 335 млн. лв. в края на 2011 г. Още ЕК не го е одобрила, така че няма гаранции, че като прехвърлихте тези пари в него, те ще бъдат спасени.
 
- Защото той се отчита като плащане, ние сме го обявили като плащане и очакваме възстановяване. Колегите от Министерството на земеделието очакват всеки момент Брюксел да одобри сумата от 335 млн. лв., която бе прехвърлена от програмата в гаранционния фонд, чрез които фермерите ще вземат по-лесно кредити. Преди няколко дни се проведе годишният отчет за изпълнението на еврофондовете.
Отчетът на всичките 7 оперативни програми показа, че общо са изплатени малко над 1,5 млрд. евро. Докато фонд “Земеделие” е изплатил над 1,5 млрд. евро само по европейския гаранционен фонд в земеделието. И сме изплатили още над 1 млрд. лв. по програмата за развитие на селските райони.
 
- Имате ли качества за министър на земеделието?
 
- Темата е спекулативна. Пред мен тя не стои. Точно обратното, работата във фонда е предостатъчно отговорна и интересна за мен като финансист. От друга страна, тази тема по някакъв начин ми създава определено напрежение с Министерството на земеделието, което понякога не е добре. В много добри отношения сме с министър Найденов. Тези успехи, които постигнахме, се дължат и на добрата координация.
 
- Министър Дянков никога ли не е говорил с вас за поста министър на земеделието?
 
- Честно казано, никога. Честно!
June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2