Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Румен Порожанов, шеф на ДФЗ: Отказвали сме плащания за яхти, къщи за гости и на общини

Интервю на Тихомир Тончев с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, публикувано в „24 часа на 8.04.2016 г.

ДАНС проверява конкретни проекти. Не сме се чували с премиера, готов съм да подам оставка по всяко време. ако ми бъде поискана.

В сряда ДАНС и спецпрокуратурата започнаха проверка във фонд "Земеделие". Акцията е по сигналите срещу уволнения служител Янаки Червеняков, началник-сектор в договорната дирекция на фонд "Земеделие".
Обяснението от фонда бе, че Червеняков е уволнен, защото не е декларирал имуществото си като държавен служител. Името на Червеняков бе замесено и покрай проект, финансиран от Програмата за
развитие на селските райони, на неговата тъща, както и строителството на стадион в Земен, който фонд "Земеделие" финансира с 3,4 млн. лв.
Агентите и прокурорите работели и по сигнали за конфликт на интереси на шефа на фонда Румен Порожанов, свързани с договори за селски пътища. Той оказвал пълно съдействие. Според Порожанов агентите на ДАНС са получили всички искани документи и са разговаряли със служители на фонда.

"Отношенията на фонда са с общините, които сами избират строители. Така че конфликт на интереси нямам, заяви в четвъртък Порожанов.
Прокурорите проверяват и поръчка от края на март, с която ДфЗ търси да наеме независими оценители. Тук нарушението било, че конкурсът се организира с публични покани, а не с отворена процедура. Според Порожанов тези поръчки са отменени. Разследващите проверявали и сигнал за отменена финансова корекция на община Мирково, която била на стойност над 472 хил. лв. и отново е свързана с проект за рехабилитация на селски пътен участък.


В. "24 часа" потърси Румен Порожанов за подробен коментар на започналите проверки.

- Г-н Порожанов, какво търси ДАНС във фонд "Земеделие"?

- ДАНС извършва проверка по конкретни проекти по Програмата за развитие на селските райони. Ние сме предоставили всичко, за да могат те да се запознаят с документацията и с процедурите, по които са извършвани договарянето, оторизацията и т.н.

- Колко проекта се проверяват?
- Не са много, но предвид на проверката не мога да дам повече подробности кои са проектите. Но са ограничен брой.

- Предадохте ли вече досиетата на проектите?
- Да. Вчера направихме всичко възможно да бъдат предоставени досиетата. Може би има отделни документи, които днес (четвъртък - б.р.) ще бъдат комплектувани.

- Има ли връзка между проверката на ДАНС и уволнението на началник - отдела в договорната дирекция Янаки Червеняков в началото на седмицата?
- Това могат да коментират от ДАНС. Аз не мога да знам дали има пряко или косвено връзка. Но така или иначе това са проекти, които е необходимо да бъдат проверени, и смятам, че проверката е един добър начин да се види всъщност има ли основание в едно или друго твърдение.

- Ако това се приеме за атака лично срещу вас, имате ли свое обяснение какви са причините?

- Истината е, че наблюдавайки масираността, бих казал дори кампания, не изключвам да е атака срещу фонда и срещу мен директно. Причините могат да бъдат най-различни. Но аз не мога да коментирам евентуални инициатори на подобна атака.

- Чии интереси сте засегнали?
- Фондът работи много. Плащаме и страшно много пари на земеделските производители в рамките на всички процедури, които извършваме - както по директните плащания, така и по Програмата за развитие на селските райони и по рибарската програма.
Има и плащания, които не се извършват, където имаме съмнения за измами. Те се констатират и се изпращат сигнали до прокуратурата. Самото неплащане, което остава за сметка на бенефициента, или изпращането на сигнала, е нормално да породи напрежение между съответните бенефициенти и разплащателната агенция.

- По колко проекта сте отказали плащания?
- Нямам справка, но има доста, които не са платени. Има няколко големи общински проекта, има няколко и по рибарската програма, има къщи за гости, защото са констатирани изкуствени условия. При самите плащания на проектите, в рамките на оторизацията от гледна точка на допустимост и проверки, също има доста големи редукции.
Имаше отказани проекти за луксозни яхти на доста голяма стойност и които смятам, че по никакъв начин не биха били толерирани от ЕК. Така че ние намерихме основание те да не бъдат платени и да не създаваме излишно напрежение към България.

- Това звучи като основателен мотив за атака срещу вас.
- Не, не смятам, че това би бил пряк мотив. Много други могат да бъдат мотивите. Знаете, че все пак разплащателната аганция е сериозна финансова структура и с една много агресивна външна среда към самата нея. И спазвайки всички процедурни правила, нормално е да има засегнати. Дори и ако тръгнем с налагането на референтни цени, които са доста рестриктивен елемент, който сега прилагаме по новата програма. Те по същия начин създават неудовлетворение на т.нар. "ощетени".

- Изразявана ли е открито към вас тази неудовлетвореност от "ощетени"?
-
Не мога да коментирам, комуникацията е непрекъсната. Разбира се, всеки, на който е отказан проект, може да направи жалба по едно плащане или неплащане. Знаете ли, десетки са, да не кажа стотици, случаите, за да мога да ги индивидуализирам.

- Като част от сигнала в ДАНС се сочат многото проекти, изпълнявани от "Трейс", в която вие сте имали акции. Вярна ли е сумата от 11 млн. лв. от обществени поръчки по проекти на общини?
- Сумата не съм я проверил, защото просто нямам време. Но тук искам ясно да заявя, че ние като разплащателна агенция нямаме никакви взаимоотношения с "Трейс". Ние имаме взаимоотношения с бенефициентите, в конкретния случай с общините. Като разплащателна агенция не работим, не извършваме плащания и респективно не подписваме, каквито и да е документи, с изпълнители, консултанти или който щете. Запознах се със закона и с някои съдебни практики по темата и категорично заявявам, че нямам конфликт на интереси, търси се отново спекулация.

- Колко акции сте имали от "Трейс" и кога сте се освободили от тях?
- Около 414 акции. И съм се освободил от тях през август 2014 г. Но ви казвам не е въпросът дали съм имал акции и дали съм се освободил от тях на по-преден или по-заден етап. Консултирах се с юристи и по никакъв начин няма конфликт на интереси в случая.

- Разследване на сайта "Бивол" твърди, че по проект за стадиона в Земен са платени 3,4 млн. лв. при количественостойностна сметка за 1 млн. Има ли "надписване" на разходи по този проект, проверявали ли сте го?
- Конкретният случай ще бъде проверен. Но надписване на разходи е много имагинерно понятие. Фондът работи с процедури. Всички проекти от общинските мерки са минали няколко контроли. Първата е оценителна комисия, която разгледа самия проект по същество. Фондът проверява допустимите разходи, а оценката се извършва от оценителна комисия. В конкретния случай 6-има експерти са работили в различните направления на тази оценка и са сложили подписите си от компанията, която е наета по ЗОП. След това е разгледан и одобрен самият договор, за който имаше спекулация, че липсва един подпис на заместник директор. Самата заповед, която е по конкретния проект, е подписана от абсолютно всички, след като е минала през комисията за прозрачност, в която има и външни представители. След това всеки договор се представя с доклад, подписан от зам.-директор. В конкретния случай липсва подписът на договора, но докладът ми е представен с подпис на самия зам.-директор, в който се удостоверява, че абсолютно всички процедури са спазени. Един липсващ подпис на самия договор не е порок или игнориране на зам.-директор. Приемам го за технически пропуск, но докладът е водещият към самия договор.

- ДАНС са поискали да проверят и една поръчка от началото на март за наемане на независими оценители. Защо е направена с публични покани, а не с открита процедура?
- Аз не мога да коментирам какво проверява или не ДАНС, както ви казах. Тази поръчка я спрях, но сега може би ще я възобновя. Ще ви обясня каква е целта. С нея трябваше да се направят референтни цени по бъдещите процедури по общинските проекти. Защото с новата програма ние имаме изискване да направим референтна база за различните видове строителни дейности по различните строителни обекти. Така че е нормално да търсим и независима експертиза, която ще ни даде основания да направим правилно определяне на референтните цени. Второто, за което искаме да наемем оценители, е при разглеждането на проектите по мярка 4.2 за преработката на земеделска продукция. Тъй като там много от проектите са свързани с 3 оферти, защото самите инсталации, които се предлагат за инвестиции, не могат да бъдат индивидуализирани с референтни цени. Активите, които се предлагат, са поръчкови. Затова когато имаме съмнение, че в 3-те оферти може би има завишение на цени, искаме независима експертиза, която може да се даде на база на документи с камара на оценителите и те нямат проблем да извършат подобни оценки. Така, ако установим опит за измама, вече ние си имаме процедура, по която да действаме. Това е цялата философия на искането ни да наемем оценители.

- Защо обаче не е с открита процедура, а е с публични покани?
- Ами защото е до 66 хил. лв. Но така или иначе аз съм я спрял, ще я обединя в едно, за да няма излишни спекулации.
Не ми е оставало време точно сега да се занимавам с нея, но и това ще направя.

- Появиха се твърдения, че има риск от загуби на стотици милиони, дори и 1 млрд. лв. от ПРСР 2007-2014 г. Всъщност каква сума ЕК трябва да възстанови на България от плащанията през миналата година и има ли опасност от санкции за подобна огромна сума?
- Възстановяването на средствата се извършва при уравняването на сметките. Към настоящия момент имаме 2 решения на ЕК по ПРСР по проектите за общините и по частните инвестиции на ИСАК базираните мерки. Тези решения са на стойност около 35 млн. лв.
Пуснахме официално какви санкции са ни наложени до момента.
Бих искал да отбележа, че първоначално бяха предявени за налагане корекции за гаранционния фонд, който беше прекратен, както и, от друга страна, за авансовите плащания на общините. Гаранционният фонд отпадна, след като изложихме всички аргументи, а това бяха 96 млн. евро. Минимизира се и процентът на санкция върху авансите на общините - от 88 млн. в момента е на 9 млн. Но ние смятаме, че при приключването на процедурата можем да намалим още малко от тази стойност, разбира се, в рамките на преговорите, които ще водим. Или буквално само от тези 2 направления ние сме редуцирали първоначално заложените санкции с 200 млн. евро.
Отделно от това са за фотоволтаиците, че има двойно подпомагане със субсидията и преференциалните цени. Тази санкция на база промените в закона за енергетиката и анализа, който представихме допълнително на комисията през септември, получихме писмо, че от близо 29 млн. се редуцира на 4,7 млн.
Да, има и други одити, има и на общините. Предстои една санкция, която да се дебатира допълнително, но това е един процес, който е непрекъснат. Затова в никакъв случай подобни твърдения за спекулативни изчисления за милиарди и т.н. не биха могли да бъдат сериозни.

-
Все пак този скандал с акцията на ДАНС може ли да доведе до блокиране на средства от Програмата за развитие на селските райони?
- Първо, няма акция. Има проверка на конкретни проекти. Аз лично не смятам, че би следвало и трябва да има подобна опасност, защото агенцията е непрекъснато одитирана от ЕК, от одитиращи органи. Сигурно и в ОЛАФ има много сигнали, както за общински проекти, така и за други. Те се разследват, но темата блокиране на средства за мен не е сериозна.

- Чухте ли се вече с премиера Борисов след влизането на ДАНС във фонда и чувствате ли подкрепа за работата си?
- Честно казано, не съм се чувал, не съм коментирал темата. Трябва да има проверка, тя да установи дали има проблем, или няма.
Аз съм уверен, че абсолютно всички процедури са правилно спазени при договарянето на тези проекти.
Винаги съм чувствал подкрепа за работата си. Но в момента не мога да коментирам, аз не мога да се обаждам на премиера непрекъснато, по всякакъв въпрос, нали?
Включително и за проверки или нещо друго.

- Готов ли сте да подадете оставка, ако проверките покажат съмнения за нередности?
- Аз съм готов да подам оставка по всяко време. Аз съм на държавна работа и в момента, в който се поиска моята оставка от хората, които са ме назначили, ще я подам.

- Извън проверките на ДАНС какво предстои във фонд "Земеделие"?
- Предстои отварянето на църковните проекти. Очаквам заповедта да излезе днес или утре, сега имам среща с министър Танева, за да коментираме този въпрос. Ние сме подготвили референтни цени, които ще бъдат приложени към разглеждането на проектите, които ще бъдат подадени. Финализираме и последните 320 проекта по мярка 4.1, в ход е разглеждането на проектите по мярка 4.2 и изпращането на писмата към бенефициентите. Вече над половината млади фермери са разплатени. И отиваме към голямата тема - директните плащания, по които трябва да затворим кампанията до 15 май.

June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2