Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

С НАЛАКЪТНИК СЪМ ОТ ПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ

Изпитвам удовлетворение от свършеното досега
 
Румен Порожанов, изпълнителен директор на Фонд „Земеделие", пред в-к „Телеграф”, 9 януари 2012
- Г-н Порожанов, Честита Нова година! Освен успех, ви пожелаваме да не ви спохождат повече инциденти! Какво си пожелахте след случилото се?
- Благодаря ви! Не съм мислил много какво да си пожелая. Аз съм деен човек и ме води работата. Успехите обаче са свързани с добрата функционалност и здраве. А успешните резултати в работата ни означават успехи за бенефициентите на европейските пари у нас. Подходът ни е да разговаряме с хората по места и браншовите организации и да ги убедим, че парите ги има, само трябва да се научат как да кандидатстват и да ги управляват.
- Вие ли управлявате най-големите парични средства в държавата? И това ли е причината да ви нападнат?
- Разбира се, че не. А и да съм, не бих го казал. Има министерства и агенцията по приходите, които са много по-ангажирани финансово от фонда. „Земеделие" обаче е една изключително динамична и актуална структура, която управлява два основни земеделски фонда с постоянно нарастващи бюджети в рамките на договорените средства. От друга страна, вече управляваме и средствата в Гаранционния фонд и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която започна да работи с много добро темпо. И смея да кажа, че резултатите вече са повече от прилични.
- Премиерът Борисов и земеделският министър Найденов ви хвалят за огромната работа, която сте свършили за 10 месеца. Защо според вас преди системата не е работела?
- Не искам да правя съпоставка с работата преди мен. Фондът е имал своите по-добри и по-лоши времена. Когато дойдох обаче, веднага пристъпих към най-неотложното - да извършим директните плащания и националните доплащания за 2010 г. и средствата за агроекологията. Имаше и една огромна тапа с незатворени приеми на около 2000 проекта от 2009-2010 г. за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС.
- Как я отпушихте?
- С нов мениджмънт и променена организация, но със старите експерти. В рамките на месец с екипа идентифицирахме проблемните точки на ПРСР и защо точно не върви процесът. От средата на май започнахме голямото договаряне по забавените приеми за двете години. В резултат до момента сме договорили почти 500 млн. евро европейски субсидии. Успяхме дори да надхвърлим плана за 2011 -а, заложен в Програмата за развитие на селските райони.
- Наистина ли европейските средства станаха достъпни за българските производители?
- Затваряйки договорите, видях как хората повярваха, че фондът работи и го припознават като реална структура. Тези 500 млн. евро - това е само компонентът на субсидията по договорените проекти. Отделно в частните мерки, където субсидията е 40-60%, това означава, че проектите, които ще се реализират в икономиката ни, нарастват над 1,5 млрд. лв., а това са инвестиции, данъци, нарастване на потреблението, повишаване на производителността и стандарта на живот в селските общини. Фондът е много динамична структура по отношение на разширяващия се кръг от бенефициенти, с които работим. Имаме над 120 000 получатели на субсидии по Гаранционния фонд за плащанията на единица площ и за животновъдство. Още 30 000 са бенефициентите тютюнопроизводители. Платихме им тази година, ще платим и догодина. Фондът стана факт. Хората могат да го пипнат. Виждам протегнатата ръка на всички.
- Свършили сте толкова работа, а ви наказаха? Кой според вас толкова ви е ядосан? Възможно ли е да са бенефициенти, които трябва да връщат неправомерно усвоени пари?
- Не вярвам. Защото това са действия, предприети още преди години с екшън план. Имало е комисия, която е установила и решила. Не е свързано с моята работа. Освен това става дума само за неколцина, които дължат по около 50 000 лв. Останалите са с малки суми.
- Кой тогава е недоволен от вас? Лични врагове?
- Изключвам всякакви лични мотиви. Зад това стоят икономически интереси. Фондът управлява по 1,5 млрд. лв. годишно, които ще нарастват с времето. Имаме страшно много бенефициенти. Сянката на САПАРД обаче все още тегне над фонда. Това, което заварих, беше страшно неприятно - Книга на длъжници с 240 млн. лв. задължения. Срещу повечето имаше дела. Всеки един длъжник се разглежда индивидуално и на база съдебни решения наши специалисти гледат всичко под лупа. Случва се да се докаже, че няма нарушение, и снемаме задължението или го преизчисляваме. В момента балансът в книгата е сведен до 160-170 млн. лв. Гледаме максимално толерантно, защото, ако някой е длъжник, той няма право да кандидатства по сегашните мерки.
- Избягвате да говорите за инцидента. Но все пак сте си направили някои изводи. Имате отговори, нали?
- Всеки си прави някакъв вътрешен анализ. Истината е, че работим изключително много и в широк спектър. Това бе оценено и от асоциациите, и от общините, и от депутатите от всички парламентарни групи.
- Притискали ли са ви да прокарвате проекти?
- Не. Всеки може да си иска много неща. Но като обясниш, че това трябва да се направи така, че трябва да отговаря на онова, разбират. Всеки може да опита да кандидатства, ако спазва регламента. Важното е, че машината работи много добре и знаем какво да правим. За първи път през месец май качихме на страницата на фонда всичките 92 000 бенефициенти, за да може да си погледне всеки и да сравни. Контролиращите лица по агроекология също вече вкарват данните директно при нас по електронен път и ще се обработват веднага.
- Какви са рисковете за финансовата 2012 година?
- Ще отговоря като финансист. Годината ще е тежка в контекста на рецесията, която веднага се отразява на пазарите. Анализът на агросектора показва, че имаме добре стоящи производства, като зърното и техническите култури - рапица и слънчоглед. Тези сектори са в добро финансово състояние. Растениевъдството и животновъдството ни обаче са по-хаотични и трябва да се ориентират, да намерят пазарната си ниша, а не да се оплакват, че няма кой да изкупува продукцията. Рецесията, особено в Гърция, която е наш търговски партньор, би оказала влияние върху някои наши сектори.
- Много шум се вдигна за големите субсидии, които са получавали зърнопроизводителите. Правителството им оряза доплащанията. Това ще се отрази ли на сектора?
- Честно ще ви кажа, че въобще не съм се вълнувал кой колко усвоява, щом е по регламента. Ние сме разплащателна агенция и прилагаме правилата, каквито са. Щом отговарят на изискванията за усвояване - разплащаме. Така че темата изобщо не ме вълнува. Ние не решаваме на кого държавата да доплаща и колко, а само прилагаме правилата на ЕС и ги администрираме.
- Пак ще ви върна към инцидента. Какво показва равносметката ви от последните дни?
- Не искам да правя коментари. Правя си равносметка, но тя не ми помага в изводите. Все още съм умен човек и си правя правилните изводи.
- Наричат ви „агент на Дянков" в екипа на Найденов. Кой ви препоръча за поста? И вярно ли е, че не сте искали?
- Не съм ничий човек. Аз съм Румен Порожанов. Винаги съм бил експерт. Никога не съм бил толериран в живота си. Винаги съм бил канен заради себе си. Доколкото знам, кандидатурата ми е била обсъждана пред премиера. Няма значение кой ме е препоръчал. И изобщо не е тайна, че не съм се съгласил в началото.
- Чувствате ли се вече на мястото си? Изпитвате ли удовлетворение от свършеното?
- Изпитвах удовлетворение от свършеното в мига, в който се прибирах онази вечер, преди да ме нападнат. Бях смъкнал огромен товар от плещите си. През целия декември в този кабинет сме стояли от сутринта до 20-21 часа, за да подписваме договори и анекси. Всеки ден -по 2 часа подписване. Сега съм с налакътник.
***
Това е той:
- Роден е на 17август 1964 г
- Завършва висше образоваше във ВИИ „Карл Маркс" (УНСС), специалност „Икономика и управление на селското стопанство"
- От август 2009 г. е началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков
- От 31март 2011 е. става изпълнителен директор на фонд "Земеделие"
 
Ростислава ИВАНОВА
June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2