Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Интервю на Заместник изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Ангел Кинанов за Радио "Фокус" - София - 24 август 2010 г.

 
Водещ: А за модела на търговия с млечни квоти у нас, слушаме заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Ангел Кинанов. Добро утро.
Ангел Кинанов: Добро утро на вас и на слушателите на радио „Фокус”.
Водещ: Господин Кинанов, как ще се осъществява обмена на млечните квоти?
Ангел Кинанов: Чрез квотна борба, която съществува в този момент, която съществува от миналата година, сега се прилага за втори път в България – системата за покупко-продажба на млечни квоти.
Водещ: На практика кой може да играе на борсата?
Ангел Кинанов: Всеки, който притежава индивидуална млечна квота би могъл да подаде заявление за покупка или продажба на своята квота в зависимост от нуждите, които има.
Водещ: На какви условия трябва да отговарят желаещите да притежават млечна квота?
Ангел Кинанов: Най-общо казано да са изрядни с документацията си. Тоест, да си подавали годишните декларации, както е по регламент и по наредба 23. Всяка пролет всеки, който притежава индивидуална млечна квота е длъжен да декларира произведените количества мляко в една годишна декларация, която се подава в разплащателната агенция.
Водещ: Млечната квота става особено актуална с въвеждането на държавния стандарт за млякото и млечните произведения. Тази борса ще има електронна борса, ще могат ли да се следят количествата, необходими за производството на тези продукти?
Ангел Кинанов: Разбира се, това е и идеята. И най-вече идеята на тази квотна борса е да се регулира пазара на млякото и на квотите, тъй като има хора, които не изпълняват своята квота и други, които разширяват бизнеса си или участват по европейските програми, например за закупуване на нови животни, разширяване на своите ферми. В такъв случай те не биха могли да изпълнят своите програми и бизнес-плановете си, ако не получат индивидуална млечна квота. И тази квотна борса е един механизъм и вариант, в който те биха могли да набавят необходимата квота.
Водещ: Електронната борса, млечна борса, ще може ли да излезе извън границите на България?
Ангел Кинанов: Всяка държава-членка сама отговаря за адмистрирането на своите квоти, които са отпуснати от Европейската комисия. И в този смисъл няма как да излиза извън рамките на страната.
Водещ: Какво представлява този тунинг-проект, който вие ще представите днес?
Ангел Кинанов: Реално в България квотната борса съществува от миналата година, сега се прилага за втори път. Начинът на прилагане на тази квотна борса е първо желаещите подават заявление във фонд „Земеделие-Разплащателна агенция”, след това желаещите да продават, подават заявление за продажба, след това Държавен фонд „Земеделие-Разплащателна агенция” изповядва сделката, един вид издава новите удостоверения на хората, които са закупили и съответно продали квотата. Издава удостоверението, докладва ги в Министерство на земеделието и вече е ясно кой какво количество квоти има. А единствената държава в Европейския съюз, която прилага електронна квотна борса. Тоест, един много опростен вариант на това, което се прилага навсякъде, е Литва. Ние спечелихме европейски проект пред ЕК, финансиран изцяло от ЕК, в който литовската разплащателна агенция и тяхното Министерство на земеделието, поставиха основите на така наречената „електронна квотна борса”. И съобразно техните препоръки и точки, които в този проект ни набелязват и оставят, ние ще изградим електронна квотна борса, която ще заработи от следващия квотен период, която ще бъде много по-опростена и много по-лесно ще става. Тоест, ще избегнем бюрокрация, администрация от гледна точка на подаване на заявления и т.н.
Водещ: Какво е вашето впечатление, има ли много желаещи да играят на борсата?
Ангел Кинанов: За съжаление, още в началото няма много желаещи. От миналата година тенденцията е тези, които искат да закупят количество квота да са повече от тези, които искат да продават. Тоест, тези които искат да закупят опитват да разширяват бизнеса си, затова търсят допълнителни количества квота. Същевременно други, които не изпълняват традиционно квотата си, не се решават да я продадат. И когато имаме повече заявления за закупуване, отколкото за продажба, се редуцира на всички по равно чрез коефициент, това което могат да закупят. Надяваме се от тази година да се раздвижи по-сериозно пазара, за да може хората, които се развиват да имат как да си удовлетворят нуждите.
Водещ: Може би ще ви е необходима повече презентация, повече реклама?
Ангел Кинанов: Разбира се, правим всичко възможно, включително и срещи с браншови организации по места, включително и с литовците. При изпълнението на този проект, имахме множество срещи по градовете с производители и браншови организации в млечния сектор. И в този смисъл правим всичко възможно, но всяко нещо, което тръгва в началото,е нормално да е с ниска активност. Сега в момента за втори път се прилага, все още се приемат заявления за закупуване на млечна квота. Надявам се тази година да е по-раздвижена.
Водещ: Благодаря ви за това интервю и времето, което ни отделихте.
Ангел Кинанов: Благодаря и аз и успешен ден.

 

June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2