Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Шефът на фонд „Земеделие“: Удариха ме, защото засегнах икономически интереси

Отказани проекти за скъпи яхти и спряно финансиране на големи общински проекти са в основата на атаката, подозира изпълнителният директор на структурата, която управлява парите за селското стопанство

Интервю на Маргарита Димитрова с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, публикувано в сайта Епицентър.бг на 06.04.2016 г.

"Само през изминалата година не разплатихме доста проекти, свързани с къщи за гости по туристическите мерки от Програмата за развитие на селските райони. По Рибарската програма пък отказахме плащане за две много скъпи яхти. Проектите бяха договорени, но имаше сериозни причини да не се извършихме финансирането. Освен това отказахме плащане и на 3-4 големи общински проекти, защото нашите контроли показаха, че има нередности. Безспорно е, че има страшно много засегнати интереси". Това заяви изненадващо изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов в ексклузивно интервю за Епицентър.бг, само час преди в кабинета му да нахлуят агентите на ДАНС.

В последните дни в няколко сайта се появи информация, че страната ни губи над 2 млрд. лева по селската програма. Порожанов обаче твърди, че загубите са многократно по-малки. Според него няма нищо изненадващо и скрито, всички числа били в решенията на Европейската комисия.

 

Колко точно ще загуби България - в интервюто с Румен Порожанов единствено в Епицентър.бг.

 

- Г-н Порожанов, тези дни се появиха няколко скандални материала, които ви удрят директно. В последния е посочена шокиращата сума от над 2 млрд. лева, които страната ще загуби по Програмата за развитие на селските райони. Какъв е вашият коментар за всичко, което се случва?

- Информацията, която се появи в някои сайтове, е доста манипулативна. Ето, ще ви покажа (държи таблица с числа - б.а.) какви корекции точно предстоят по селската програма. Но първо ще ви кажа, че числата са многократно по-ниски от това, което се споменава във въпросните публикации.

Вече имаме окончателно наложена санкция от 19,5 млн. евро след одит на общинските мерки. Тя е официално обявена с решение на Европейската комисия. Този одит е свързан и с друг, който в момента върви към финала. Пак се проверяват общински проекти за периода 2012 – 2014 г. В рамките на тези два одита и на базата на предоставените от нас допълнителни данни и аргументи, отпаднаха много от предварително обявените прогнозни санкции.

Отпадна заплахата да ни глобят с 96 млн. евро, свързани с Гаранционния фонд. Спасихме още 100 млн. евро, с които Еврокомисията искаше да ни санкционира заради авансите, които Разплащателната агенция е предоставила преди да са приключили промените в Закона за обществените поръчки. Това са над 200 млн. евро, които бяха под заплаха.

Бяха признати нашите аргументи и остават около 33 млн. евро, за които съвсем скоро предстои помирителна комисия. Имаме ясни сигнали, че и това число ще бъде намалено.

Беше наложена санкция и заради фотоволтаичните централи, които се финансират от Програмата за развитие на селските райони.

Според ЕК има двойна помощ, което не е допустимо. Одиторите не се съгласиха с нашите аргументи, че фондът е предоставил помощта пръв, преди ДКЕВР – органа, който определя цените. Начислиха ни глоба от близо 29 млн. евро. След промяната на законодателството и редукцията на цените, обаче моделът за изчисление на санкцията драстично беше променен. В началото на септември представихме анализите си на ЕК и за наша радост получихме официално писмо, че санкция е намалена на 4, 776 млн. евро.

 

- Добре, кажете към този момент колко трябва да връщаме на Брюксел?

- Сумата драстично се разминава с тези милиарди, които се завъртяха в някои сайтове през последните дни. Според направените одити до този момент и съгласно предоставените документи на официалните решения това са по-малко от 30 млн. евро.

Ще съм докрай коректен и пак ще кажа, че не е приключила процедурата за фотоволтаиците и за общинските проекти. Но вече обясних, че има индикации за намаление на първоначалните загуби.

Разбира се, трябва да бъдем обективни, че при окончателното уравняване на сметките, на базата на допълнителни одити, които ще се правят, не изключвам да има и още санкции върху окончателните плащания, направени през 2015 г. Но какви точно ще бъдат корекциите, не може да се каже към днешна дата.

 

- В публичното пространство се носят слухове, че въпреки вашите усилия, санкцията за общинските проекти ще е огромна. Дори се говори, че ще с 25% ще бъдат орязани всички проекти. Това направо ще взриви местните бюджети. Възможен ли е подобен сценарий?

- Това го чувам от вас. Имаше одит, извършен от компания, наета от ЕК. Все още обаче не е представен докладът ѝ.

Тази проверка разглежда основно процедури на общините и най-вече действията им като възложители по Закона за обществените поръчки. Но пак подчертавам, този доклад все още не ни е предоставен. Според процедурата той първо трябва да бъде приет от Еврокомисията.

 

- На каква стойност са общинските проекти, за които може да има санкция?

- Трудно ми е да кажа в момента. Трябва да бъдат извадени плащанията, които са направени до 2014 г. и за които вече са калкулирани глоби. Остават парите за 2015 г., те наистина са много. Но искам изрично да подчертая, че Разплащателната агенция в целия си процес на разглеждане, одобрение, разплащане и последващ контрол, стриктно спазва акредитираните процедури и правилата на Европейския съюз.

А проблемите в общинските проекти се появиха най-вече заради либералния Закон за обществените поръчки, който тогава действаше. Когато сме установявали незаконосъобразни действия на съответната комисия или на възложителя (община) сме налагали финансови корекции.

Фондът е наложил 252 финансови корекции на обща стойност над 23 млн. лева. Отделно сме отхвърлили близо 40 процедури като незаконосъобразни, тяхната стойност е към  22 млн. лв. Проблемът със Закона за обществените поръчки са оказа ахилесова пета на всички оперативни програми.

 

- Въпреки тези числа и с просто око се вижда, че срещу вас има атака. Какво е вашето обяснение? Каква е целта?

- Целта явно е една и тя се подразбира. Съвсем отделно е желанието да се опетни Разплащателната агенция. Но това, което излиза като публикации, дори няма да седи сериозно пред Европейската комисия, защото те знаят положението, разполагат със същите числа, които в момента ви показвам.

 

Такива предполагаеми загуби и санкции  в рамките на милиарди  просто не фигурират. Разплащателната агенция е една изключително интензивна структура, в нея е съсредоточен значителен икономически интерес.

Само през миналата година не разплатихме много неща по проекти, свързани с къщи за гости, по туристическите мерки. Например, по Рибарската програма отказахме финансиране за скъпи яхти. Те бяха договорени, но имахме сериозни основания да откажем плащането. 

Не бяха платени и 3-4 големи общински проекти. Разбира се, отказахме след направените от нас контроли. Безспорно е, че са засегнати страшно много интереси.

 

- Политически или икономически интереси?

- Аз не съм политик, затова ми е трудно да преценявам политическата ситуация. Впрочем, нямам и време да се занимавам с това. За мен Разплащателната агенция е икономическа, а не политическа агенция. Моят стремеж винаги е бил да бъде водещо експертното начало, а не политическият натиск.

 

- Вярно ли е, че в края на миналата година са възстановени на работа бившите шефове на фонда – тандема Мирослав Николов и Виолета Александрова?

- Да, в края на миналата година съдът възстанови предишното ръководството. Запознах Управителния съвет на фонда с решението на съда. Двамата бяха назначени и след това  - освободени. С това процедурата смятам, че е изпълнена.

 

- Неслучайно ви напомням за времето преди две години, защото тогава фонд „Земеделие“ беше синоним на скандал.

- Явно някои и сега имат желание да се създаде скандал тук. Не изключвам хората, които тогава бяха съпричастни към скандалите, да имат участие в атаката   срещу мен от последните дни.  

 

June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2