Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Интервюта - Винаги има проблем със събирането на задълженията

 

Интервю на Румен Порожанов, изпълнителен директор на фонд „Земеделие", пред в. „БАНКЕРЪ", 11.06.2011 г.
 
Винаги има проблем със събирането на задълженията
 
-Г-н Порожанов, вече два месеца ръководите фонд „Земеделие", какво заварихте при встъпването си в длъжност?
 
- Това, което заварих във фонда, за съжаление беше точно това, което очаквах. Оказа се, че има голям брой проекти по Програмата за развитие на селските райони, които по една или друга причина не са били обработени. Става дума за заявления от 2008-а, 2009-а и от 2010-а година. За нас най-важното е да видим по каква причина те не са били обработени.
 
Говори се, че проблемът бил в липсата на експерти, които да се заемат ударно с обработката на предложения...
 
- Не, няма такъв проблем. Някои от проектите не са били разгледани, тъй като е бил изчерпан бюджетът за мярката, към която се отнасят. Когато дойдохме, заварихме малко под 2000 необработени проекта, което е много. Сега неразгледаните са около 1600. Ние направихме ясен график за всеки един от тях - например има около 250 необработени предложения от 2009-а, които сме планирали да разгледаме до края на юли. За останалите крайният ни срок е до края на 2011-а. Възможно е, разбира се, за част от тях да има яснота много по-рано. За съжаление закъснението по тази програма не е с месеци, а с години. Сега трябва да го наваксаме, а това няма да стане за ден или два.
-Вашият предшественик Светослав Симеонов бе сигурен, че няма да изгубим пари за развитието на селските райони. Вашето мнение какво е?
 
- Сега са договорени около 35 на сто от парите по програмата и около 21% са усвоени. Не бива да се заблуждаваме, че в рамките на тази година ще успеем да усвоим всички заложени средства. Идеята, когато е договоряна програмата, е била парите да се усвояват ритмично. Никой не е правил сметка, че ще има такова забавяне. Не искам да политизирам проблема, но е факт, че през 2007-а и 2008-а програмата на практика не е работила. Първите мерки за прием бяха отворени през април 2008-а. Като теглим чертата, излиза, че през първите две години са били усвоени само 400 хил. евро. Подобно забавяне неизбежно ще доведе до загуба на средства. Това, което ние се опитваме да правим, е да разглеждаме забавените предложения бързо, така че сумата, която ще изгубим, да е по-малка.
 
-Приблизително за колко пари говорим?
 
- Не бих се ангажирал с такива сметки, би било доста прибързано. Трябва обаче да призная, че наредбите по всяка една мярка са доста тежки и като процедура, и като документи. Нашата идея е да намалим бюрокрацията, за да може повече фермери да имат шанс за европарите.
 
-От кои мерки ще започнете?
 
- Започваме с процедурите по всички мерки едновременно. Намерението ми е да разглеждаме и опростяваме поне по една, две мерки седмично. Разбрали сме се и със заместник-министъра Светлана Боянова за една по-активна комуникация със земеделското министерство. Нещо, което е липсвало предишните месеци.
 
-И преди се даваха такива обещания...
 
- Диалогът ни със земеделския сектор е много добър. Което вероятно се дължи на факта, че бяхме посрещнати много добре като ново ръководство и от Асоциацията на зърнопроизводителите, и от Асоциациите на животновъдите. Специално при животновъдството ситуацията е доста сложна, най-вече защото фермерите нямат пари. Затова предложихме на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов еднократна помощ de minimis, с която да се подпомогне изхранването на добитъка. За тази цел ние можем да осигурим около 20 млн. лева. Секторът „Животновъдство" може би е доста по-проблемен в рамките на земеделието от гледна точка на неговата рентабилност за сметка на добрите възможности при другите сектори, като зърнопроизводството например.
 
-Изчистихте ли неуредиците с надвзетите субсидии?
 
- Темата е много сериозна. Усъвършенстването на самия модел и базата данни, по които се очертават парцелите за подпомагане, създава предпоставки някои земеделци да смятат, че са били ощетени. Но всъщност е точно обратното - въвежда се все по-голяма точност в системата за разплащане. Колкото до националните доплащания, там изискването е стопаните да нямат задължения към бюджета. Обобщаването на информацията е доста трудно и затова сме качили в сайта си идентификационните номера на фермерите, които не са получили плащанията си заради задължения към бюджета.
 
-Расте ли броят на длъжниците на фонда?
 
- Много пъти съм си мислил колко хубаво би било, ако можех да започна работата си във фонд „Земеделие" „на чисто". Това обаче е една структура с тежко наследство, най-вече по програма САПАРД, тъй като в книгата на длъжниците в момента има около 250 проекта. Не бих искал да коментирам причините, целта ми сега е да направя цялостен анализ на длъжниците на разплащателната агенция, за да видим реалната ситуация. Само по САПАРД кандидатите имат да връщат около 211 млн. лева. Значително по-малко са хората, които имат да връщат пари по Програмата за развитие на селските райони. Там 33-ма души дължат около 912 хил. лева. Най-често парите, които трябва да се връщат, са по мярката „Млад фермер" и „Модернизация на земеделските стопанства”.
 
-Имаше идея регистърът на длъжниците да стане публичен...
 
- Публичен регистър на длъжниците на фонд „Земеделие" няма и не смятам, че е необходим. Ние имаме съответната книга, която включва всички взаимоотношения на земеделците с нас. Става дума за частно-държавни вземания, които се събират от Националната агенция по приходите, и е определена съвсем ясна процедура за това.
 
-Значи няма проблем със събираемостта на парите...
 
- Проблем със събирането на дължимите суми винаги има, но не само ние сме засегнати от него. Сложно е за всички длъжници на бюджета.
 
-Хората, които имат да връщат пари на разплащателната агенция, могат ли да кандидатстват по друга мярка?
 
- Длъжници на фонда с нарушения по САПАРД например не могат да кандидатстват по някоя от мерките от Програмата за развитие на селските райони. Имаме случай на община с одобрен договор за селските райони, но с констатирано нарушение по СА-ПАРД и сега нямаме право да й платим за изрядния проект.
 
-Доколко активни са общините при кандидатстването за европари?
 
- Активни са. В този случай ние сме длъжници на общините, защото някои мерки за селата са много забавени. Болезненият въпрос дали ще има още пари за модернизация на стопанствата пък ще получи отговор от Брюксел в края на годината. Ако предложението ни за допълнителни средства се одобри, ще може да започнем приема на предложения още в началото на 2012-а.
 
-Фермерите ще трябва да кандидатстват наново или ще разгледате проектите, които бяха подадени след изчерпването на бюджета за модернизация?
 
Ще се кандидатства наново.
 
Как гледате на идеята банките да участват в одобрението на европроектите?
 
 
- Ние я приветстваме, но тя е свързана с много промени и в работата на фонда. Това, което прилагаме сега, е друго. От 9.0 на 7.0% се намалява годишният лихвен процент, при който търговските банки, рефинансирани от фонд „Земеделие", ще предоставят кредити на земеделците. Процедурата бе одобрена от управителния съвет на фонда и се отнася за отпускането на заеми за изпълнение на инвестиционни проекти по Програмата за развитие на селските райони.
***
Румен Порожанов е роден през 1964 година. През 1990-а завършва висше образование в УНСС, със специалност „Икономика и управление на селското стопанство". Притежава допълнителна квалификация „Икономика и управление на отбранителния процес", придобита също в УНСС. През 1992-ра започва работа в Министерството на финансите, а по-късно и в Министерския съвет. От 1996-а продължава професионалното си развитие във финансовото ведомство като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция „финанси на реалния сектор". От август 2009-а е началник на кабинета на финансовия министър. Порожанов застава начело на фонд „Земеделие" с решение на управителния съвет от 31 март тази година.
 
11.06.2011 г.
June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2