Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Румен Порожанов: Няма спрени пари по ПРСР

- Г-н Порожанов, проверките, които в момента вървят във Фонда, ще попречат ли на работата на ДФЗ, свързана с Програмата за развитие на селските райони?

- Проверките са целенасочени и конкретни. Служителите, които се занимават с тази дейност, са предоставили необходимите документи, необходимата информация. Цялата останала работа в рамките на дейността на Фонда по различните направления и мерки – както по ПРСР, така и по Гаранционния фонд и националните доплащания, са в ход. Няма причина проверките да попречат на оперативната работа на ДФ „Земеделие“.

 

- Вярно ли е, че България е заплашена от нови по-тежки санкции от ЕК по отношение на парите за земеделие?

- Доста спекулативно и необосновано се развихри тази тема за санкциите, това е факт. По запитване на български медии БТА публикува позиция на ЕК, в която се казва, че към настоящия момент няма санкции в голям размер и за които да се очаква да бъдат наложени по Програмата за развитие на селските райони. Ако трябва да повторя – в ход е обсъждането на санкции от 33 млн. евро. Има още един одит, свързан с частните мерки 121, 311, 123, по който все още чакаме доклада с констатациите. Това е процес, в който в последна сметка се изчистват всички позиции на страните.

 

- Досегашните намерения за европейски сакнции в сектор „Земеделие“ ще бъда минимизирани?

- Темата за санкциите вече я коментирахме, пуснахме и официално становище, тъй като излязоха доста спекулативни твърдения от гледна точка на това как тези дни ЕК ще ни наложи огромни санкции. Трябва да е ясно, че налагането на санкции е процес, който е свързан с одити, констатации по тези одити, с комуникация – допълнителни данни и обяснения в рамките на заявени намерения за санкции. Само в рамките на предходни одити след комуникация и предоставяне на допълнителни документи успяхме да минимизираме значително много от първоначално заявени санкции по ПРСР. Както казах, това е процес. Да, ще има допълнителни санкции. В момента имаме в ход три одита, които са обединени. По тях успяхме от над 200 милиона да финализираме един пакет като санкции от 33 млн. евро. През следващата седмица има заседание на помирителен орган и имаме индикации, че можем с допълнителни аргументи можем по определени параметри на тази санкция да постигнем и допълнително намаление.

 

- Какви плащания към фермите предстои да бъдат извършени от ДФ „Земеделие“?

- Предстоят ни много неща. По линия на директните плащания до 15 април очакваме да разплатим субсидиите за преразпределителното плащане, които са в размер на 109 млн. лева. Знаете, това е плащане към земеделските производители за първите до 300 декара. На базата на подадените заявления ще бъде изчислена и ставката на декар, като очакваме тя да е 12-13 лв/дка. Полагаме всички усилия до края на април да направим плащането и по т. нар. зелени мерки. Бюджетът по тази схема, който е ранкиран в рамките на общия бюджет, е в размер на 465 млн. лв. За месец май остава да разплатим изравняването на субсидиите по СЕПП. Тук искам да отбележа, че с решение на Управителния съвет от миналата седмица увеличихме подпомагането за млечния сектор предвид на кризисната ситуация. Това е подпомагане, което Регламентът позволява да бъде допълнено с национално съфинансиране – с тавана на тази възможност от малко над 10 млн. лева, разпределени по различните сектори, ще направим плащане в следващите дни. Очакваме да излезе изменение в наредбата, което ни дава тази опция. От МЗХ своевременно ще ни предоставят ставките, по които да направим доплащане. Тук няма да се налага ново кандидатстване, тъй като става въпрос за доплащане към вече извършените плащания. Надявам се това да се случи в много бърз оперативен порядък.

 

- Какво се случва с инвестиционните подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР 2014-2020?

- По отношение на мярка 4.1 разгледахме и договорихме първите близо 860 проекта. Разбира се, има и откази, но одобрените са договорени. Има единични проекти, които не са финализирани, но по тях се очакват становища от бенефициентите на трети институции, които да бъдат внесени във Фонда. Същевременно преди месец дадохме допълнителна възможност по подмярката за стопаните, които достигнаха 39 точки от ранкинга. Става въпрос за 320 проекта, които са разгледани, където е необходимо са изпратени писма за допълнение и уточнение по написаните проекти. Вече се връщат отговори, така че очакваме скоро да финализираме цялостната обработка и на тези 320 проекта. По отношение на подмярка 4.2 за преработка на земеделска продукция ще припомня, че ранкингът беше публично обявен преди около 3 седмици и даден за разглеждане от експертите. Вече започнаха да излизат първите писма – това са по-тежки проекти, с много по-голяма стойност. По подмярката сме раздали около 250 проекта (до 55 точки включително от ранкинга) от всички 592 проекта. Отстранихме и нередности, свързани с младите фермери, кандидати по подмярка 6.1. Всички оперативни дейности в Държавен фонд „Земеделие“ са в нормален ритъм.

 

Интервюто с Румен Порожанов можете да гледате на:

http://www.agrotv.bg/p_6621Rumen-Porozhanov:-Nqma-spreni-pari-po-PRSR.html

June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2