Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Българският интерес в износа към трети страни е най-силен за птичето месо и яйцата

Фокус: Г-жо Георгиева, какво представлява мярката за възстановявания при износ на селскостопански продукти към трети страни?
 
Нина Георгиева: Това е една мярка, с която се стимулира износа извън Европейския съюз. Много полезна е за износителите, защото изравнява по-ниската световна цена с по-високата европейска. Разликата между европейската цена и по-ниската световна цена се изплаща като добавка, като субсидия. Това е една доста голяма неинвестиционна помощ за търговците. Важно е да отбележим, че тази субсидия се получава не от производителя, а от този, който изнася продукцията. Не е трудна за прилагане, не се изискват много допълнителни документи от страна на износителите, с изключение на един документ, с който се проследяват срокове. Той трябва да бъде изготвен при инициирането на износа и да бъде подпечатан от изходно митническо бюро, тоест когато стоките напускат граница на Европейския съюз, не българска.

Фокус: Кой може да се възползва от това финансиране?

Нина Георгиева: Специално ако говорим за птичето месо и яйцата, могат да се възползват търговци на птиче месо, които успеят да докажат история в търговията с птиче месо и яйца от 12 месеца и търгуват със стока, която е произведено на територията на територията на Европейския съюз. Подчертавам, стоката не е необходимо да бъде Българска, но трябва да е произведена на територията на Европейския съюз.

Фокус: Какъв е интересът до момента към програмата?

Нина Георгиева: Интересът е различен през различните години, тъй като е съществувало различно подпомагане от страна на Европейската комисия. Интересът зависи много и от пазарната конюнктура, от желанието на търговците – дали те предпочитат да изнасят в Европейския съюз или да изнасят извън него. През годините сме имали различно фиксиране, при зърнените култури, при захарта, при захартодобавяне, да речем, в конфитюрите или в компотите, в Русия имаше много голям интерес, при изоглюкозата, която е произведена от царевица. През 2008 г. в захарния бранш беше проведена реформа и от тогава отпаднаха субсидиите. Не е отпаднала възможността, но е фиксиран размерът на субсидията на 0. Към момента, всички търговци на месни продукти, тоест на птиче месо, на яйца, на говеждо и телешко, ако могат да наберат количества за износ, могат да се възползват от това възстановяване. Апелът ни е, да прегледат пазарите, пазарната им ориентация и ако търгуват с допустимите страни, да заповядат при нас, защото на тях това им е право.

Фокус: Какво най-много се е променило от началото на възстановяванията при износ на селскостопански продукти през 2007 г. до сега?

Нина Георгиева: През времето се променя размерът на възстановяване, продуктите, които са допустими. Динамиката на пазара променя желанието на търговците. При птичето месо и яйцата, говеждото и телешкото, интересът, въпреки че мярката съществува дори при по-благоприятни условия още от 2007 г., от страна на българските износители датира от 2010 г.

Фокус: В коя сфера интересът на българските износители е най-голям?

Нина Георгиева: На птиче месо и на яйцата, ако говорим към днешна дата.

Фокус: Какво се случва в браншовете, където субсидията е била фиксирана на 0?

Нина Георгиева: Те просто не получават възстановяване. Изнасят си без субсидии.

Фокус: Продължава ли да се осъществява износът там?

Нина Георгиева: Предполагам – да. Но ние нямаме данни и аз мога да коментирам само там, където имаме данни.

Фокус: Какъв е размерът на възстановяването при птичето месо?

Нина Георгиева: При птичето месо размерът на възстановяването възлиза на 32 евро и 50 евроцента, на 100 кг. Ако вземем един камион от 20 тона, който е изнесен да речем за Катар, за Йордания, за Ирак, за Иран, за страна, която има фиксирано възстановяване при износ, той размерът в момента е един, да речем, продуктът е птиче месо, замразено, 65%, както е известно в бранша, за 20 000 кг., търговецът получава субсидия в размер на 12 713 лв.

Фокус: Кои са страните, към които България има най-голям износ?

Нина Георгиева: Бившите съветски републики, за Ирак има доста голям интерес, Йордания, Иран, Грузия.
June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2