Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Живко Живков, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“: Няма да има забавяне на пари към земеделци

Точно преди месец Живко Живков пое ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Как премина този месец за него и служителите на фонда, има ли опасност от забавяне на пари към стопаните и кога фермерите ще получит парите си по мярка 13, разказа пред Фермер.БГ изпълнителният директор на ДФ "Земеделие".

 

- Вече месец сте начело на фонда. Какво направихте за това време?

- Един месец е както малко, така и много време. Работата и структурата са динамични. Времето, в което живеем, също отговаря на динамиката, в която работим. Свършихме доста работа, но ни предстои още повече. Затова гледаме в много кратки срокове да изпълним всичко, което аз поех като обещание към бенефициентите и към УС, когато ми гласува доверие, да работим здраво, за да може всички хора в рамките на пролетния сезон да получат своите плащания по старата кампания. Също така да стартира и да приключи по един добър начин кампанията по схемата за единно плащане на площ за 2017 г., плюс абсолютно всички други текущи задачи от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и националния бюджет.

 

- Ако е вярно, че има недоверие към институцията, Вие как ще работите, за да оправите това?

- Аз не смятам, че има недоверие. Разбира се, в тази динамична структура, наситена с много интереси, с много пари – европейски и национални, винаги може да има миг недоверие и неразбиране на дейността на нашите служители. Но през цялото време, в което работя тук – и като зам.-директор, и сега като изпълнителен директор, имам самочувствието да кажа, че да работиш в ДФЗ е гордост и чест за всеки един от служителите. Правя всичко възможно моите служители да работят така, че картината от дейността на институцията да бъде прозрачна.

 

- На 12 август приключи приемът по мярка 6.3. Какво става с тази мярка?

- Тази мярка е болната тема на много бенефициенти и на най-дребните земеделски стопани, както и на младите хора, които кандидатстваха. Наистина през изминалата година, в края на лятото, бяха подадени огромен брой заявления. След многобройни доуточняващи въпроси, критерии за допустимост, размяна на кореспонденция между нас и различни институции – най-вече с МЗХ, бяха одобрени и ранкирани над 3 700 проекта. Няма да се връщам във времето назад, затова ще говоря какво се случи в последния един месец. С добра организация от моите заместници, от служителите в ДФЗ, само в рамките на 14-15 дни, договорихме към днешна дата над 750 проекта. Те са разпратени в областните дирекции в страната, тъй като мярката е децентрализирана, за да бъдат уведомени бенефициентите. И продължаваме да работим със същите темпове.

 

- Тези дни имахте срещи с представители от сектор „Плодове и зеленчуци“, както и с биопроизводителите. Те какви проблеми поставиха пред Вас и как ще ги решите?

- Проблемите на всеки един земеделец в този бранш са едни и същи – сведени са до това кога ще си получат парите и колко ще бъдат, за да могат да планират и развиват идеите си. Конкретно за срещите с животновъдите, овощарите, зеленчукопроизводителите, оранжерийните производители, биопроизводителите, а дори и пчеларите – при тях въпросът беше един-единствен - кога? Аз поех ангажимент, срокът, който ние поставихме - 27-31 март, вече е абсолютно реалистичен и ще бъде изпълнен. Така че по схемата за обвързано производство на плодове, зеленчуци и оранжерийни ще бъдат разплатени над 80 млн. лв. в дните между 27 и 31 март.

 

- Може ли да се каже каква ще бъде ставката?

- Ставките са индикативни. Те се определят със заповед на министъра дни преди да излязат окончателните калкулации от ДФЗ. Ставките са каквито бяха миналата година. Конкретната ставка ще бъде ясна със заповед на министъра ден или два преди плащането.

 

- Ще има ли някакви забавяния въобще?

- Не. Забавяне няма да има. Всяко едно плащане е отделен алгоритъм. Всяка схема се изработва с многобройни сметки, калкулации от служителите в дирекция „Директни плащания“ и от външната фирма, която обработва нашите данни след обработка на колегите. Сухият регламент 1306 позволява плащания от 1 декември на изминалата година до 30 юни на настоящата година. Смятам, че е абсолютно реалистично дори до средата на месец май да разплатим всичко, по всяка от схемите по директни плащания и старата програма по ос II.

 

- Действително ли е забавено плащането през тази година или се създава такова впечатление?

- Създаде се такова впечатление заради забавения слой за допустимост, който трябваше да получим от МЗХ. Забавянето беше в рамките на 10-15 дни от традиционно подавания от тях слой, който е основополагащ за всяко плащане. В обществото се насади една мисъл за забавяне. По-скоро тук става дума за разместване на датите от индикативния график в сравнение с миналогодишния. Той по никакъв начин не е променен кардинално – няма спиране или забавяне в най-общ аспект на всички мерки и схеми.

 

- Кога ще доизплатите парите от акциза за горивата?

- В средата на март - преди седмица министърът издаде последната заповед с окончателната ставка за тези бенефициенти, които не бяха отразили правилно своите фактури и стокови разписки пред агенция „Митници“. Изпратено е такова писмо до агенцията и вчера имах разговор с нейния изпълнителен директор. В рамките на два-три дни бъдат обработени документите, които ние сме им изпратили. След това технологично трябва да преведат парите по нашата сметка, за да можем ние да се разплатим. Реално погледнато, в рамките на три-четири дни, парите ще бъдат по сметките на бенефициентите.

 

- А средствата за пропадналите площи?

- Средства за пропадналите площи на този етап не са предвидени, тъй като те трябва да бъдат гласувани от УС. Това традиционно се прави в летния сезон, поради интензивността на работа на УС и многото други решения, която трябва да бъдат взети.

 

- Изплатихте на част от хората парите по мярка 13. Тези, които не са ги получили, кога ще ги вземат и защо се получи така?

- Тези близо 5 000 бенефициенти не бива да се тревожат. За жалост, чисто правен казус забави технологията на плащане. И за да не спрем плащането общо по двете мерки, извадихме тези 5 000 души. В рамките на срока, който е заложен в регламент 1306, тези бенефициенти ще си получат парите. Разминаването идва от тълкуване на българското и европейското законодателство за прилагане на схемата.

 
June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2