Държавен фонд "Земеделие"

  • София 1618, "Цар Борис III" 136,
  • ЕИК: 121100421
  • 02/81-87-100, 02/81-87-202
  • dfz@dfz.bg

Горещи мобилни телефони за бенефициенти по ПРСР.

Дирекция „Договориране”
0884 362 285; 0889 502 487;
Дирекция „Оторизация”
0889 922 624; 0889 502 906
Сигнали за пожари в земеделски площи

pojari@dfz.bg

Министерство на земеделието

Няма загуба на милиарди левове по Програмата за селските райони

И аз се чудя откъде идват атаките срещу мен, казва изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов

Интервю на Лили Границка с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, публикувано в сайта mediapool.bg на 08.04.2016 г.

Противоречиви сигнали идват за случващото се в държавен фонд "Земеделие" през последните дни. В сряда агенти на ДАНС влязоха във фонда заради съмнителни договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Неофициални източници твърдят, че през следващата седмица Европейската комисия ще наложи голяма финансова санкция по програмата заради авансовите плащания по общинските мерки, покупките на скъпи лимузини и строителство на селски къщи, които вместо за туризъм са се ползвали за лични цели. От Брюксел отказват официална информация. Премиерът Бойко Борисов мълчи, а вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев многозначително заяви, че следващата седмица ще разберем какво се случва. По този повод разговаряме с изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.


- Колко и кои проекти проверява ДАНС? Проверката свързана ли е с публикациите, които изтекоха през последните дни в медиите?
- ДАНС извършва проверка по ограничен брой конкретни проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ще предоставим пълните досиета, за да могат те да се запознаят с документацията, с процедурите, по които са извършвани договарянето, оторизацията, всичко.
Проектите не са много, но предвид на това, че не ние извършваме проверката не бих могъл да дам повече информация.
Създали сме пълна възможност на проверяващите да си разгледат необходимите документи. Не мога да коментирам пряко или косвено дали има връзка, но това са проекти, за които е необходимо да бъдат проверени. Смятам, че проверката е един добър начин да се види има ли основание в едно или друго твърдение.

- Откъде идват атаките срещу вас?

- Нямам представа. И аз това се питам. Факт е, че през последната година засегнахме много интереси. Не разплатихме доста проекти, свързани с къщи за гости по туристическите мерки от Програмата за развитие на селските райони. По Рибарската програма пък отказахме плащане за две много скъпи яхти. Проектите бяха договорени, но имаше сериозни причини да не се извършихме финансирането. Отказахме плащане и на 3-4 големи общински проекти, защото нашите контроли показаха, че има нередности. Безспорно е, че има страшно много засегнати интереси, но не знам кой ме атакува.

- Как работите с финансовия министър Владислав Горанов? В какви отношения сте? Питам ви, защото правителствени източници твърдят, че той е съобщил, че скоро ще бъдете сменен заради наложена голяма финансова корекция от Европейската комисия по ПРСР 2007-2013 г. за 235 млн. евро.

- С господин Горанов сме в добри професионални отношения. Не разполагам с подобна информация.
До момента са наложени четири финансови корекции. Най-голямата за 19.5 млн. евро е по общинските мерки във връзка с нередности по обществените поръчки. Другата е от 4.6 млн. евро по мярка 112 за младите фермери. Там при проверки е установено, че те не развиват дейността си съгласно одобрения бизнес план. Третата финансова корекция за 1.6 млн. евро е по мерките за полупазарни стопанства (мярка 141) и по техническата помощ (мярка 511) по т.нар. медийни договори. Четвъртата наложена финансова корекция е за 317 000 евро по мерки 121 и 123, които са за модернизация на земеделските стопанства и преработвателните предприятия.
Това прави общо около 26 млн. евро, което е под 1% от бюджета на програмата от 3.1 млрд. евро безвъзмездна европейска помощ. Съгласно европейските правила за допустимост под 2% е нормалния размер на грешките. Не всички от тях са опит за измама или измама с европейски фондове. Има случаи, когато са чисто технически.
Отделно текат две помирителни процедури с Европейската комисия. Едната е по т.нар. зелени проекти за изграждане на възобновяеми енергийни източници. Там беше предложена финансова корекция на България от 28.2 млн. евро заради двойно финансиране – веднъж по линия на ПРСР и от друга страна - чрез по-високите изкупни цени на тока. От 1 януари 2015 г. влязоха в сила нови цени на електроенергията и това драстично промени алгоритъма за изчисляване на санкцията. Очакваме решението на Европейската комисия корекцията да бъде намалена от 28.2 млн. евро на 4.7 млн. евро.
Другата финансова корекция, в която сме в помирителна процедура с ЕК, е за 235 млн. евро. Тя е свързана с авансовите плащания по общинските проекти и гаранционния фонд. Санкцията за гаранционния фонд отпадна, а по общинските проекти успяхме да намалим сумата и очакваме крайното решение да е за 33 млн. евро и дори за по-малко.
Така че няма нищо вярно в твърденията, за финансови корекции за стотици милиони и милиарди левове.

- Защо уволнихте шефа на дирекцията за договаряне на средствата по ПРСР Янаки Червеняков чак след като излезе публикацията в "Биволъ"? Верни ли са изнесените неща?

- По наш сигнал Комисията за конфликт на интереси към Народното събрание е правила проверка по проекта за къщата за гости на тъщата на г-н Червеняков, чието изграждане е финансирано по ПРСР. От там ни отговориха, че в случая няма конфликт на интереси. Доколкото знам, констатацията на комисията е изпратена и в прокуратурата. Нямам информация дали от там са предприели някакви действия.
Въпреки това ние също предприехме проверка, която приключи в края на миналата седмица. За нас, въпреки констатацията на Комисията за конфликт на интереси, г-н Червеняков е попълнил декларация с невярно съдържание, защото е посочил, че няма частен интерес.
Установихме и пропуски в други декларации, които той е бил длъжен да подаде като държавен служител, но не го е направил. Става въпрос за неподадени имотни декларации за 2014 и 2015 г., което е нарушение на закона. Това е и причината да бъде освободен от длъжност. Заповедта му беше връчена още в понеделник – 4 април.

- "Аферата "Земен"" – така сайтът "Биволъ" описа надписването на договорите за строителство по общински мерки. Очерта схема за източването на средствата. Как проверявате остойностяването на проектите? Именно заради такива раздути сметки по нареждане на премиера Бойко Борисов бяха спрени редица обществени поръчки
- Имаме стриктно разработени процедури за предварителен и последващ контрол на тръжните процедури. Те са разработени съгласно европейското и националното законодателство. Цитираната схема няма как да се случи.
Количествено стойностните сметки на фонда служат за оценка на прогнозната стойност на обекта, който ще се изпълни. Те се оценяват от оценителна комисия, назначена по моя заповед. В нея работят няколко специалисти по различните части на заданието. Направихме проверка на случаят "Земен". Оценката е направена от шестима експерти – архитекти и инженери, за да се стигне до това заключение за разходите. Всеки един експерт се е подписал под тази оценка.
Тоест имаме два пъти оценка на обосноваността и на пазарните цени – веднъж през оценителна комисия и втори път през конкуренцията на търга. При този начин на работа се гарантира достатъчно разумност и обоснованост на разходите. Този подход за оценка на разходите по проект е одобрен и от Европейската комисия.

- Случаят "Трейс" – имате ли акции в компанията и дал ли сте й договори за изпълнение за 11 млн. ?
- Като шеф на фонда нямам никакви отношения със строители - нито при договарянето, нито при разплащането. Фондът подписва договорите с общините. Те са възложителите по обществените поръчки и избират изпълнителите. Не знам дали "Трейс" са спечелили поръчки за 11 млн. лв.
Така че, конфликт на интереси нямам. Освободил съм се от акциите през август 2014 г., макар че и още да ги притежавах, нямаше да има конфликт на интереси. "Трейс" е публична компания. Акциите й се търгуват на фондовата борса, откъдето всеки може свободно да си купи. Компанията има множество дребни акционери и аз съм бил един от тях с незначително участие под 5%.

- Премиерът Бойко Борисов публично ви похвали в началото на годината заради успешното приключване на ПРСР 2007-2013 г., но сега мълчи. Чухте ли се с него или може би вече ви е поискал оставката?

- С премиера говоря по служебни въпроси. Тези дни не съм имал комуникация с него.

June
Su Mo Tu We Th Fr Sa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2